Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

Zeemijn Breskens geruimd door EOD

Toegevoegd: 28-05-2014, 15.40 uur
Door: Roland de Jong

BRESKENS - De zeemijn uit de Eerste Wereldoorlog die onlangs bij Breskens werd gevonden is dinsdag succesvol geruimd door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). De noodverordening die de gemeente Sluis had afgekondigd is daarom weer ingetrokken. 

De mijn is door de EOD versleept naar een locatie verderop in de Westerschelde en daar tot ontploffing gebracht. Na een controleduik door de EOD bleek rond 21.15 uur dat de zeemijn na twee ruimpogingen echt volledig vernietigd was. Eerder was er een vermoeden dat dit niet het geval was. In het kader van de benodigde veiligheid en de wens voor absolute zekerheid werd daarom een extra controle uitgevoerd.

De mijn, een 260 Lbs mijn van Engelse makelij, lag op de bodem van de Westerschelde op een diepte van ongeveer 12,5 meter (bij laagwater).  De zeemijn werd gevonden tijdens een niet-gesprongen explosievenonderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat.

Dit onderzoek vindt plaats ter voorbereiding op de bestorting van de vooroever. Omdat uit historisch onderzoek blijkt er in dit gebied mogelijk niet-gesprongen explosieven aanwezig zijn, wordt voorafgaand aan de werkzaamheden een niet-gesprongen explosievenonderzoek uitgevoerd.

Zie ook:
- Zeemijn gevonden bij Breskens (02-05-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren