Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 9 km

Jonge daders: Spijt van brute overval

Toegevoegd: 17-07-2014, 21.22 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De tranen sprongen donderdag de 19-jarige K. R. uit Hulst in de ogen toen hij hoorde dat officier van justitie W. Suijkerbuijk een celstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen hem eiste. R. stond voor de rechter vanwege zijn rol bij de gewapende overval op het Hulsterse filliaal van de Schoenenreus in februari.

R. zag vandaag het doemscenario al voor zich. Alles wat hij had opgebouwd naar de knoppen. En dat omdat hij zo stom was geweest om zijn twee minderjarige vrienden (elk 17) uit Hulst en Sint-Jansteen te helpen bij de overval op de schoenenwinkel. Hij wilde snel wat geld verdienen en had nooit gedacht dat het er zo gewelddadig aan toe zou gaan. Evenmin had hij over de gevolgen voor de slachtoffers nagedacht.

Datzelfde gold ook voor zijn medeverdachten, waarvan de jongste veel geweld had gebruikt, nog maar net voor het hekje van de rechtbank zat en overduidelijk liet weten dat-ie veel, heel veel spijt had van wat hij had gedaan. De rechtbank houdt daar ook meestal rekening mee. Tegen de twee minderjarigen, waarvan de zaak voor een deel achter gesloten deuren werd behandeld, werd jeugddetentie van 20 en 18 maanden gevorderd. Ook moet het trio een schadevergoeding betalen.

Op de bewuste 9e februari stoven de twee jongsten met bivakmuts en vuurwapens de Schoenenreus binnen. Een weekendhulp kreeg een klap met het pistool en een 16-jarige meisje dat eveneens als hulp in de winkel werkte werd tegen een schoenenrek gesmeten. Vervolgens kreeg ze een vuurwapen tegen haar slaap gedrukt en werd ze aan haar haren naar de kassa gesleept om die open te maken.

En passant loste deze dader nog een schot, maar dat was volgens hem per ongeluk gebeurd. De jongeman uit Sint-Jansteen duwde zijn geweer tegen de rug van de bedrijfsleidster en dwong haar de kluis open te maken. Bezoekers lagen plat op de grond en ouders beschermden hun kinderen door over hen heen te gaan liggen of er een jas over te doen. Met 400 euro uit de kassa en nog eens 3.760 euro uit de kluis verlieten de twee de winkel. Ze stapeten in de auto van R. en reden naar het Belgische Sint Niklaas.

Omdat hijzelf er nog te klein voor was, liet de jongste een maatje een groot deel van het geld vergokken in een casino. De andere twee overvallers maakten het geld gewoon op. Dat ze de Schoenenreus hadden uitgezocht lag voor de hand: er was geen camerabewaking.

"Ik sta verbaasd over het gemak waarmee ze de overval hebben gepleegd", zei Suijkerbuijk. "Ze hebben zich geen moment bekommerd over de gevolgen van hun daden. Het lijken wel professionals. Alles moet snel. Naar binnen, pistool tegen het hoofd, geld pakken en wegwezen." Naast de geëiste straf had Suijkerbuijk toch nog wel een 'goed woord over' voor K. : "K is anders dan de twee andere verdachten. Hij neemt tenminste zijn verantwoordelijkheid."


Uitspraak over twee weken.

Zie ook:
- Nog vier arrestaties overval Hulst (12-03-2014)
Nieuwe arrestatie overvalszaak Hulst (28-02-2014)
Jongen vast voor overval Schoenenreus (12-02-2014)
Nieuw signalement overvallers Hulst (10-02-2014)
Gewapende overval op schoenenzaak (09-02-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Familie van slachtoffer (21-7-2014 om 09:13)
Wat fijn om te lezen dat er veel mensen meeleven met de slachtoffers. Het gebeuren was echt een nachtmerrie. Een van de daders had oprecht spijt, de twee anderen moeten het voor ons nog gaan waarmaken. We moeten uitgaan van de goedheid van de mens. Iedereen maakt fouten, meestal zijn ze klein maar soms ook groot. Hou vertrouwen in de mens, dat doen wij ook!
Jos (19-7-2014 om 18:54)
Wat een flutstrafjes weer in Nederland. Zo kweek je criminaliteit. Tien jaar werkkamp, dan doen ze iets nuttigs.
Matthijs (19-7-2014 om 10:14)
Spijt? Laat me niet lachen. Dit afval heeft geen spijt. "Hij wilde snel wat geld verdienen " Misschien een baan gaan zoeken? Maar dan doen dit soort gasten al snel huilie huilie dat ze gediscrimineerd worden, geen gratis geld krijgen en slachtoffer zijn vanwege zwarte piet. De familie zal zich wel weer schamen... Allemaal krokodillentranen, de gutmensch zag dat het goed was en we moeten dit gedrag maar respecteren vanwege cultuur enzo...
habba dabba (18-7-2014 om 20:37)
opsluiten, ook die minderjarigen gewoon als grote kerels bestraffen. Ze wilden de grote kerel spelen, nu laat ze maar een paar jaartjes proberen in de gevangenis. Maar ja onze rechtertjes he, de watjes.
Spijt aan me r**t (18-7-2014 om 18:36)
Daders die zo bruut tekeergaan zijn geestelijk niet helemaal normaal, en daarom heeft hun spijtbetuiging geen inhoud. zoals opgemerkt gewoon een professionele opstelling om zgn. spijt te betuigen, want daar trapt de rechter blijkbaar in. wat mij meer verbaast is dat er geen onderzoek wordt gedaan hoe tieners aan vuurwapens komen of waarom deze verdachten niet gewoon zwaar gestraft worden voor hun zware criminele daad met terroristisch karakter. ik heb ook spijt, spijt dat wij hier met zo een flut justitie door moeten die zelfs keiharde leugens van spijt voor zoete koek slikken. een beloning om te liegen, dat is wat men ze daar leert. FOEI !
Bianca (18-7-2014 om 16:39)
Oo wat zijn ze zielig opeens. Wat dacht je dat ze de mensen voor trauma hebben bezorgt, die dit mee gemaakt hebben.
Cookie-instellingen beheren