Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 29 km

Voorstellen project Maatwerk brandweerzorg

Toegevoegd: 12-12-2014, 20.30 uur - Update: 13-12-2014, 14.12 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - “Waarom zou je iets veranderen wat goed is?” Het is een vraag die sinds de start van Maatwerk Brandweerzorg veel is gesteld. Het is ook een hele logische vraag. Als er brand is, komt de brandweer. Dat was honderd jaar geleden zo, dat is nog steeds zo en je zou kunnen denken, dat dit ook gewoon zo moet blijven.

Toch moet er ook realistisch worden gekeken. Zoals de brandweer nu georganiseerd is, kan er niet gegarandeerd worden wat er wordt gezegd: als er brand is, komt de brandweer namelijk niet altijd binnen wettelijke afspraken. De garantie van het uitrukken vanaf een bestaande post is niet overal even groot. Er wordt kortom niet overal voldaan aan de kaders voor wat betreft opkomsttijd en kwaliteitsnormen. Bovendien verandert de wereld om ons heen wel. Als brandweer kan er niet worden stilgestaan en daarom moet de brandweer mee met deze veranderingen.

Veiligheidsregio Zeeland heeft van de Zeeuwse burgemeesters de opdracht gekregen om de brandweerzorg in Zeeland te onderzoeken. Het project Maatwerk Brandweerzorg is ermee aan de slag gegaan en heeft voorstellen gemaakt. Met de voorstellen voor Maatwerk zetten we medewerkers in hun kracht om ook in de toekomst gegarandeerde en kwalitatieve brandweerzorg te leveren. Bovendien doen ze recht aan de Zeeuwse geografie, bevolkingsdichtheid, risico’s en economie (toerisme). De Zeeuwse situatie vraagt een andere aanpak: maatwerk. Met Maatwerk zijn binnen de wettelijke kaders vraag en aanbod optimaal op elkaar afgestemd.

De voorstellen zijn in de afgelopen periode gedeeld met burgemeesters en brandweermensen. Ze zijn met gemengde gevoelens ontvangen. Die gevoelens hebben een stem gekregen door middel van gesprekken met burgemeesters en in een groot aantal medewerkersbijeenkomsten. Aanvullingen, reacties en vragen zijn inmiddels verwerkt in voorstellen die vandaag aangeboden zijn aan het Algemeen Bestuur. De voorstellen staan geagendeerd op de AB-vergadering van donderdag 18 december aanstaande. De burgemeesters wordt een voorlopig besluit gevraagd met inachtneming van zienswijzen van gemeenten en advisering van medezeggenschap. Vervolgens kunnen de gemeenten in het eerste kwartaal van 2015 hun zienswijzen geven. Definitieve besluitvorming is dan te verwachten in de bestuursvergadering van april 2015.

De voorstellen zijn een mijlpaal, maar zeker geen eindstation. Ze staan ook niet op zichzelf maar maken onderdeel uit van een brede aanpak, gericht op de brandweerzorg in heel Zeeland. Als het gaat om het redden van mensenlevens gaat de organisatie van de brandweerzorg hand in hand met verdergaande maatregelen op het gebied van risicobeheersing. Denk bijvoorbeeld aan campagnes op het gebied van brandveilig leven (voorlichting, rookmelders, en dergelijke).

Na definitieve besluitvorming in 2015 volgt nog een implementatietraject van zeker drie tot wel vijf jaar. Een traject waarin zorgvuldig zal worden gemonitordof de voorstellen ook werken in de praktijk. Dat wordt gedaan in gezamenlijkheid met de mensen die dag en nacht klaar staan om hun medemensen te dienen. Ondersteund door een bestuur dat toekomstbestendige brandweerzorg in de hele regio helder op het netvlies heeft.

De Veiligheidsregio vraagt het bestuur een principebesluit te nemen over volgende voorstellen: Het samenvoegen van de brandweerposten Kerkwerve en Zierikzee (op de post Zierikzee); Domburg en Westkapelle (nieuwe post in Aagtekerke); ’s Heer Arendskerke en Heinkenszand (nieuwe post Heinkenszand); Koudekerke en Vlissingen-Olympiaweg in een optimaliseringsslag.

Het opheffen van de brandweerposten Dreischor, Wissenkerke en Zuiddorpe.
De Aanschaf van een Zeeuwse TS in plaats van een TS-6 in een aantal gevallen.
Het aanschaffen en plaatsen van een extra redvoertuig ten behoeve van het gebied Schouwen-Duiveland.
Het verplaatsen van specialistische voertuigen, zoals hulpverleningsvoertuigen en redvoertuigen, naar locaties die en betere dekking binnen de regio borgen;
Het Verminderen van het aantal hulpverleningsvoertuigen met één HulpVerleningsvoertuig en uniformering van HulpVerleningsvoertuigen;

Het Nemen van de volgende organisatorische maatregelen: Realiseren dagbezetting aan de locatie Olympiaweg (Vlissingen); Realiseren van een uitrukfaciliteit in Goes-West.
Het in stand houden en versterken van de bestaande duikteams.
Het instellen van twee snel inzetbare gaspakkenteams, opheffen van de huidige teams, aanschaffen van één nieuwe decontaminatie-unit en afstoten van de twee verouderde units.
Het in stand houden van het Rope Rescue Team.

Het aanschaffen en plaatsen van twee stuks TS2/First-responder in toeristische gebieden met een regiobrede inzet bij evenementen (seizoensgebonden). In Baarland loopt een pilot Zeeuwse TS. De uitkomsten van deze pilot worden meegenomen in de bestuurlijke besluitvorming rond de post.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jac (13-12-2014 om 01:00)
Ach zo blijven de bobo's lekker bezig. Eerst alles plat bezuinigingen dan constateren dat dit toch niet zo'n goed idee was en dan nu weer proberen de boel recht te trekken.
Brandweerman (12-12-2014 om 23:04)
Jammer dat de realiteit niet wordt beschreven. Mooi plan voor de bedrijfsbrandweer van een Brabants pretpark; voor zover je in sprookjes gelooft Hoe blijft de vrijwillig brandweerman en -vrouw gemotiveerd? Door naar hun stem te luisteren, zij zijn de kurken waar de VRZ op drijft, en niet het project "Maatwerk" (er wordt immers met verschillende maten gemeten) Verkwisten van belastinggeld: het project heeft al meer dan €100.000 gekost, en voor komend jaar is er meer dan €300.000 voor begroot! En dat noemt de leiding van de VRZ bezuinigen! Leg dat de burger maar eens uit...
Cookie-instellingen beheren