Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 40 km

Celstraffen in zaak Dauwendaelegroep

Toegevoegd: 12-01-2015, 19.45 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Officier van justitie W. Suijkerbuijk was het maandag toen de Middelburgse rechtbank de 'Dauwendaelegroep' behandelde in de zaak tegen een van de hoofdverdachten de 19-jarige Middelburger N. de J. duidelijk: 'Hij heeft veel schade toegebracht en het interesseert hem niks. En ik heb geen enkele illusie dat-ie hier niet wéér eens een keer staat.'' Dit, nadat De J. verzekerde een braaf leven te gaan leiden. En zo eiste Suijkerbuijk een celstraf van twee jaar tegen de Middelburger. Plus nog eens 144 dagen van een eerder vonnis.

De J. stond samen terecht met de 30-jarige R. de Visser uit Vlissingen en de 23-jarige Middelburger F. de K. Tegen deze twee werden straffen van zeven maanden respectievelijk 180 dagen cel waarvan 89 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur gevorderd. Tegen de afwezige N. D. uit Oudelande werd 90 dagen cel waarvan 61 voorwaardelijk plus 120 uur taakstraf geëist.

De vier worden verdacht van inbraken en heling en zouden ze - met uitzondering van D. - een criminele organisatie vormen. Het viel op: in de Middelburgse wijk Dauwendale werden eind 2013 bijzonder veel woninginbraken gepleegd. Er volgde een uitgebreid onderzoek, er werden telefoons afgetapt en begin januari 2014 werd De J. na een poging om in te breken opgepakt. De rest volgde al snel. Tijdens de behandeling van de inbraken zeiden de drie die zich maandag mochten verantwoorden niet veel. Of ze zwegen, of ze wisten het niet, ze kenden elkaar nauwelijks en verder hadden ze weinig tot niets crimineels gedaan. Overigens hadden ze wel enkele overeenkomsten: geen werk, geen inkomen en een strafblad.

De J. werd juni 2013 veroordeeld omdat hij (toen nog minderjarig) had geprobeerd een benzinestation in Middelburg te beroven, kreeg daarvoor onder meer een forse voorwaardelijke celstraf en was een maand later weer 'bezig' met een vernieling. V. werd in 2010 veroordeeld tot 45 maanden cel voor een overval en De K. had zich als minderjarige ook al bezig gehouden met heling.

Volgens de advocaten was er absoluut geen sprake geweest van een criminele organisatie en dienden hun cliënten voor een groot aantal feiten te worden vrijgesproken. De raadsman verzocht de rechtbank om de schadevergoeding van 1398 euro die De J. zou moeten betalen omdat hij iemand in december 2013 een gebroken neus zou hebben bezorgd niet ontvankelijk te verklaren omdat hij ook 1900 euro moest betalen voor een vernieling die hij had aangericht.

Dinsdag moeten twee minderjarigen terecht staan. De hoofdverdachte, de 20-jarige G. S. zal zich later moeten verantwoorden. De uitspraak is op 26 januari.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (14-1-2015 om 07:00)
Wat moet er van zon stelletje terecht komen als je op jonge leeftijd zulke criminele organisatie omgaat en voor de rechtbank geen enkel spuit betuigd is er maar een oplossing levens lang opsluiten dit worden geen mensen voor de maatschappij.
Dhr J.B.Streefkerk (13-1-2015 om 11:49)
Er is veel te doen over de vlag van de Provincie en je vraagt je af hebben de gedebuteerden niets anders te doen dan geld te verkwisten!!Persoonlijk zou ik willen adviseren gebruik elk dubbeltje voor een vrijenlijke doorgang van alle Zeeuwen in hun Eigen provincie:.Succes Heren.
Alfons (13-1-2015 om 09:41)
Advocaat zei ''en verder hadden ze weinig tot niets crimineels gedaan'', wat een loser. Het zou nu een brave jongen worden. Loser. Mee de bak in ja.
Cerebrus (13-1-2015 om 09:26)
Een "forse" voorwaardelijke straf? Nou, dat zal indruk hebben gemaakt.
anuska (13-1-2015 om 06:49)
Opsluiten en laten heropvoeden, minderjarig en een tankstation willen overvallen, vernieling, iemand n gebroken neus slaan, noem maar op en betalen als je wat vernield lijkt me logisch of dat nou voorwerpen zij of mensen dan moet je betalen, maar beter sluiten ze dit soort op.
Hans (12-1-2015 om 22:29)
Opgeruimd staat netjes die jongens hebben veel overlast veroorzaakt in dd strenger aanpakken.
Cookie-instellingen beheren