Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Campagne 'Be smart met je phone' van start

Toegevoegd: 26-01-2015, 11.49 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Je leest het (te) vaak: ‘De automobilist raakte door onbekende oorzaak in de berm’. In de provincie Zeeland waren in 2014 maar liefst dertig dodelijke slachtoffers te betreuren. Begin januari ging daarom de campagne 'Be smart met je phone, weersta de verleiding' van start.

De afgelopen drie weken schreven agenten van de verkeerspolitie en de lokale teams negentig bekeuringen uit voor het niet handsfree bellen en werd in een situatie een proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk verkeersgedrag. In zeven gevallen ging het om beroepschauffeurs. 21 keer werd opgetreden tegen het niet dragen van de autogordel en 1.226 maal tegen overschrijding van de maximum snelheid. Dit zijn twee factoren die een grote rol spelen bij de aard of omvang van letsel bij een aanrijding.

Met de campagne vragen ROVZ, OM en politie aandacht voor de ongevallen en de slachtoffers die vallen in het verkeer. Uit een analyse blijkt dat in 5 tot 25 procent van de ongevallen de bestuurder 'even bezig was met iets anders'. Met dramatische gevolgen. In januari en februari wordt door het team Verkeer en de lokale politieteams extra aandacht besteed aan afleiding in het verkeer. Dat doen zij met een extra campagne ‘afleiding in het verkeer’.

De politieteams treden repressief en preventief op. Met onopvallende politieauto's worden overtreders aangepakt. Er wordt altijd repressief opgetreden tegen niet handsfree telefoongebruik, onvoldoende rechts rijden, over de vluchtstrook rijden en gevaar veroorzaken. Naast een proces-verbaal krijgen bestuurders een folder en een kleine versnapering om de bewustwording ook op een positieve manier te versterken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem77 (28-1-2015 om 05:19)
betrapt? de telefoon in beslag nemen en vernietigen. daarnaast een hoge boete--OOK voor fietsers. wandelend met mijn hond de straat overstekend--lettend op tegemoet komend verkeer, komt een auto aan--geeft geen richting aan--zat te bellen en reed me bijna van de sokken. ik zeg: afpakken en vernietigen dat ding..
Erik (27-1-2015 om 22:05)
Ik mag hopen dat we hier over 1 agent praten, 21 dagen : 90 bekeuringen???? Dit zijn ongeveer 4 bekeuringen per dag, dit kost meer dan dat het oplevert. Ik weet niet waar deze agent heeft gestaan maar ik zou zeggen achter een bejaardenhuis, als ik naar mijn werk rij (8km) dan zie ik zeker 20 personen met een telefoon in de hand (auto, fiets, lopend).
Frans (27-1-2015 om 14:57)
Naast een proces-verbaal krijgen bestuurders een folder en een kleine versnapering om de bewustwording ook op een positieve manier te versterken. Daar zit je ook echt op te wachten als je een dikke boete hebt gekregen.....
Meegemakt (27-1-2015 om 03:59)
@Wilfred - Je hebt een punt ! Moet ik een tijdje terug vol de berm in omdat ene jongedame mij op de dijk tegemoetkwam gefietst met ? jawel, haar smartphone in haar hand. Oordopjes in, dus min of meer doof voor het omgevingsgeluid. Druk lezend merkte ze niet dat ze op de linkerhelft van de smalle dijk was beland en dat als ik niet snel gereageerd had, ze ongetwijfeld op mijn motorkap beland was. Ze schok, stuurt snel naar haar eigen kantje en wat doet ze vervolgens? Kijkend in mijn achteruitkijkspiegel zie ik haar vrolijk verder lezen en/of WhatsAppen.
Ik ook (27-1-2015 om 02:08)
Ik zeg boete voor alle weggebruikers die bellen, sms en, emailen, filmpjes kijken, what sappen....en dan niet alleen automobilisten maar ook fietsers en voetgangers, je ziet het maar al te vaak voetgangers die niet eens kijken bij het oversteken...tja plat is plat toch? En dan beroepschauffeurs dat vindt ik helemaal een schande, ben zelf ook beroepschauffeur geweest, en bellen met 50ton...nee dat gaat niet samen, bellen in een bus met kinderen, ook niet juist he... KEIHARD aanpakken, en ik zie het maar al te vaak nog gebeuren dus de boetes zijn niet hoog genoeg of de pak kans is nog veel te klein.
Ik (26-1-2015 om 12:31)
ik zeg boete voor gebruik maken van telefoon in auto verdubbelen. Is gewoon gevaarlijk en moet keihard tegen opgetreden worden.
Cookie-instellingen beheren