Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
85 files van totaal 308 km

'Schipper had mogelijk alcohol op'

Toegevoegd: 20-02-2015, 13.40 uur - Update: 20-02-2015, 14.59 uur
Door: Roland de Jong

HANSWEERT - De schipper die vanmorgen met zijn binnenvaartschip vast kwam te zitten bij de Vlakebrug in Hansweert had mogelijk alcohol op. Dat meldt de politie Zeeland-West-Brabant.

Volgens de politie is er bij de man een bloedproef afgenomen omdat er mogelijk alcohol in het spel was. Er is ook een politie-onderzoek ingesteld naar de omstandigheden rondom het vastlopen van het schip, de 110 meter lange Belgische 'Alsvin'. De bewuste schipper moest vanochtend trouwens door de brandweer van boord worden gehaald. Hij is daarna door de ambulancedienst behandeld en afgevoerd.

Vanaf 14.00 uur worden volgens Rijkswaterstaat pogingen gedaan om het schip weer los te krijgen. Het scheepvaartverkeer is tijdens die pogingen tijdelijk gestremd. De bergingsbedrijven Polderman en Multraship gaan samenwerken om het schip los te trekken. Omdat tijdens de bergingsoperatie een stroomkabel zou kunnen breken wordt tijdens de berging de Kanaalweg afgesloten voor het publiek. 

Inmiddels is ook meer duidelijk over de lading van de 'Alsvin'. Op het schip staan in totaal 111 containers. Het gaat volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland met name om lege exemplaren: 100 in totaal. Zes containers zijn geladen met een ijzerlegering in poedervorm. Van de andere containers is de inhoud niet bekend gemaakt.


Treinverkeer
Vanochtend werd direct het treinverkeer tussen de stations Kruiningen-Yerseke en Goes stilgelegd. Dit omdat de spoorbrug waartegen het schip ligt mogelijk beschadigd was. Omdat de kans bestaat op schade tijdens de bergingswerkzaamheden ligt het treinverkeer ook de komende tijd nog plat. Pas als het schip weer helemaal los is zullen er weer treinen gaan rijden.

De Nederlandse Spoorwegen hebben bussen ingezet. Die rijden inmiddels tussen Bergen op Zoom en Goes. Ook op het traject tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke rijden dus geen treinen meer. Reizigers moeten volgens Prorail nog steeds rekening houden met een extra reistijd van 15 tot 30 minuten.

GRIP
Er is nog steeds sprake van een GRIP 1-situatie. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Bij een GRIP 1-situatie wordt ingesteld als er goede coördinatie nodig is tussen de betrokken diensten maar er geen sprake is van een groot effectgebied. Die coördinatie wordt uitgevoerd vanuit een zogeheten Commando Plaats Incident (CoPI). In dit geval is hiervoor een commandobak ter plekke gebracht.

Over dit onderwerp is een recenter artikel verschenen:
- Schip Vlakebrug Hansweert weer los (20-02-2015)
 
Zie ook:

Stremming voorlopig nog van kracht (20-02-2015)
Schip vast bij Vlakebrug, geen treinen (20-02-2015)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
dorpsbewoner (21-2-2015 om 09:12)
Let even op wat je schrijft: er staat dat er 'mogelijk' alcohol was gebruikt. Mogelijk ook suiker, ook koffie e.d. Er staat niet dat die man stomdronken was. Dus geen negatief commentaar zolang niet vaststaat dat hij teveel alcohol op had!!!
van S (21-2-2015 om 08:48)
Ja en politie alleen maar controleren op makkelijke plaatsen automobilisten laten blazen.. Ik ben zelf matroos geweest en kan je verzekeren dat 70% drinkt tijdens de vaart omdat da 24 uur doorgaat en die mensen ook ontspanning willen maar voord de rederij moeten doorvaren en geld verdienen het motto is..Net als er veel meer mensen zijn dei blowen en drugs gebruiken achter stuur of zware medicijnen gebruiken en dus onder invloed verkeren..Drank is maar klein gedeelte van wat er daadwerkelijk misgaat in het verkeer en op het water..Als ze alle ongevallen op verplichte bloedtest controleren zul je schrikken hoe vaak alcohol niet het probleem is maar drugs en medicijnen !!!
loes (21-2-2015 om 08:48)
@Johan, mocht er toch alcohol in het spel zijn,komt het mede daardoor, jij vind het normaal dat men mobiel bestuurd met alcohol op, jij moet maar geen bewijzen gaan halen ook geen rijbewijzen en hier in het nieuws mogelijk alcohol op? is het al zeker? want men reageert hier er op los.
wim (20-2-2015 om 19:05)
altijd oppassen wat je vind bij zon aanvaring in dit geval met de hoogte van je lading en de onderkant van de brug, maar als Kaptijn die dagelijks met zulke ladingen omgaat moet uit ervaring al lang van te voren zien dat het niet kan misschien vele uren achter elkaar wat te lang kan zijn als Kaptijn en misschien toch wel met wat drank op wat niet ten goede komt om te varen waardoor de nauwkeurigheid niet meer is zoals het hoort te zijn
R (20-2-2015 om 17:25)
Ik snap er niks van beroeps of pleziervaart gaat vaak samen met de nodige alcoholische versnaperingen. En de gevolgen.....levens naar de kloten, uiteen gerukte gezinnen, enorm verdriet. Iets besturen...drink geen druppel!!!!!!!!!!!!!! In Nederland heb je wel mazzel als je zo iemand van zijn leven beroofd.40 uur dienstverlening. De rechters die deze onzin uitkramen.. ONTSLAAN!!!!!!!!!!!
Johan (20-2-2015 om 16:22)
Veel sterkte voor de Schipper,alcohol of niet het zal je maar gebeuren.
Cookie-instellingen beheren