Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'OM liet vervolging 7 jaar wachten'

Toegevoegd: 20-04-2015, 19.48 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Met een beetje geluk behandelt de Middelburgse rechtbank na zeker zeven jaar nog dit najaar een grote oplichtingzaak met beleggingen.

In deze zaak gaat het om verdenkingen tegen de Middelburger J. S. (63) en directeur van het inmiddels failliete New World Products in Middelburg, F. S. (55) uit Heerhugowaard met zijn makelaarskantoor Landoq en bekend van onder meer 'Leefbaar Nederland' en zijn boek 'Dilemma', de 56-jarige in België wonende B. K. en de Amsterdammer A. K. (44), die als webmaster van Landoq een mineure rol vervulde.

Via een wervende en vooral misleidende brochure werden door Landoq beleggers aangespoord geld te beleggen in plantages in Costa Rica. Er werd een klein bedrag geïnvesteerd en de rest verdween via het Roosendaalse Finacor, waarvan de Middelburger S. en K. directeur waren. Deze zaak is een uitvloeisel van een veel grotere zaak, New World Products, waar beleggers voor 36,5 miljoen euro zouden zijn gedupeerd.


Volgens de advocatuur van de vier heeft het Openbaar Ministerie (OM) haar kansen om te vervolgen verspeeld. Zeven jaar is immers een termijn die ruimschoots overschreden mag worden geacht. Sidney Smeets ging er namens zijn cliënt met 'gestrekt been' in en zijn confrères volgden hem: "Het OM is kennelijk niet in staat om een fatsoenlijk onderzoek te plegen. In 2009 had er al een compleet dossier kunnen zijn. De FIOD tapte telefoons af en tegen alle regels en voorschriften in bleken er taps van telefoongesprekken met advocaten en andere geheimhouders in het dossier te zitten. De politie deed maar wat en wist niet eens waarmee ze bezig waren. Processen verbaal die onjuist zijn en een OM dat alles onder het tapijt schuift."

De gemeenschappelijke roep om het OM niet ontvankelijk te verklaren vanwege de nodige vormverzuimen en schendingen van het procesrecht werd overigens niet door de rechtbank gehonoreerd.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
JK (21-4-2015 om 13:33)
Typisch rechtbank middelburg z..e..v..e..n lange jaren wachten... en de slachtoffers ? kende ik deze rechtbank ook van die vlag die op zn kop hing treffende symboliek
AD. (21-4-2015 om 12:08)
Mag ik ook 7 jaar wachten met belasting betalen?? Belachelijk dat het allemaal zolang duurt en dus veel geld kost maar wie moet er bezuinigen om dit te kunnen betalen? de gewone burger en de onderwereld kan gewoon door gaan ondertussen.
Cookie-instellingen beheren