Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Eis negen maanden cel Duitse relschoppers

Toegevoegd: 01-05-2015, 20.15 uur
Door: Rolf de Feijter / Provicom

MIDDELBURG - De officier van justitie in Middelburg heeft vrijdag negen maanden cel geëist tegen de elf Duitsers, de zogenoemde Ultras-Gelsenkirchen (de harde kern van Schalke- 04), die in de nacht van 12 april in Renesse slaags gingen met politie en beveiligers.

De elf zouden ook nog ongeveer 6000 euro schadevergoeding moeten betalen. Geen van hen was overigens in de rechtbank aanwezig. De raadkamer van de rechtbank besloot woensdag al dat de elf moesten worden vrijgelaten. Een grote groep Duitsers was in de bewuste nacht rond 02.40 uur onderweg vanuit een horecagelegenheid naar de touringcar waarmee ze vanuit Duitsland naar Renesse waren gekomen. Ze waren naar Renesse gekomen om het 'afscheid te vieren' van één van hun vrienden, die anderhalf jaar de cel in moest.

Toen er een handgemeen ontstond met een andere groep stappers en agenten wilden ingrijpen, keerde een deel van de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt, geslagen en met een fiets gegooid. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd. Een agent verloor zijn bewustzijn, een ander liep een zware hersenschudding op.

Voor het onderzoek heeft de politie gebruik gemaakt van beelden van beveiligingscamera's, maar ook van beelden van omstanders. Volgens het OM heeft de groep een speciale tactiek toegepast: de politie aanvallen, rap terugtrekken en zich dan door de groep buiten het bereik van de politie laten insluiten. 
,,Een laffe strategie waartegen een kleine groep agenten zich moesten verweren'', concludeert het OM.

Volgens de advocaten van de elf is het politieonderzoek onzorgvuldig gebeurd en zijn er nauwelijks getuigen gehoord. Ook is absoluut niet duidelijk wie wat en waar heeft gedaan. Ook zouden dossiers niet compleet zijn. Op 13 mei doet de rechtbank uitspraak.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren