Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
113 files van totaal 449 km

16 illegale palingfuiken Zeeuws-Vlaanderen

Toegevoegd: 08-05-2015, 16.48 uur
De aangetroffen fuiken.
De aangetroffen fuiken.
© Foto: Nederlandse Voedsel- en Warenautoritei
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie Hulst hebben tijdens een gezamenlijke controle 16 illegale palingfuiken aangetroffen in een binnenmeer in Zeeuws-Vlaanderen. De fuiken zijn in beslag genomen.

De meeste aalfuiken voldeden volgens een woordvoerder niet aan de wettelijke eisen. Zo ontbrak in veel fuiken de verplichte ring waarmee ondermaatse paling de fuik weer kan verlaten. In de fuiken bevonden zich palingen, witvis, dode vissen en vogels.

In totaal 14 van de 16 fuiken zijn van een voormalige beroepsvisser die geen vergunning meer heeft om op paling te vissen. Tegen deze man is proces-verbaal opgemaakt. De NVWA en de politie onderzoeken nog van wie de andere twee fuiken zijn. Aal is een beschermde diersoort. Daarom mogen alleen beroepsvissers met een vergunning vissen met aalfuiken.

Volgens de woordvoerder is illegale visserij schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. "Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. De NVWA pakt samen met andere overheidsorganisaties visstroperij dan ook stevig aan."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
van Zon (11-5-2015 om 19:57)
Interessant te tellen hoe vaak deze fuiken de afgelopen dertig jaar illegaal genoemd werden, maar na een rechtszaak toch steeds weer wel degelijk legaal bleken te zijn. Bezem lijkt dat ook wel te weten!
Bezem (9-5-2015 om 18:25)
Goed dat er opgetreden is tegen deze vorm van illegaal visstropen. Nu nog het wederrechtelijke voordeel berekenen en dit in de strafzaak meenemen. De vis wordt duur betaald.
Cookie-instellingen beheren