Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 16 km

Honderd jaar oud schip verliest roer

Toegevoegd: 18-05-2015, 14.15 uur
Door: Roland de Jong

HANSWEERT - Een ruim 100 jaar oud schip heeft zaterdagmiddag zijn roer verloren. Het roer is zondag aangespoeld in Vlissingen.

Het schip, een platbodem van het type Hoogaars, raakte zaterdagmiddag aan de grond nabij de Everingen 16. Hierdoor verspilde het zijn roer. In afwachting van hulp zette de bemanning een anker uit.

Via het Kustwachtcentrum werd de vrijwillige reddingbootbemanning van het KNRM-station in Hansweert opgeroepen. Ter plaatse bleek de platbodem al 'hoog en droog' bovenop een zandplaat te liggen, waardoor het niet meer mogelijk was deze vlot te krijgen. Om de situatie aan boord te controleren zijn twee opstappers op de zandplaat afgezet.

De bemanning van de platbodem had de positie en het tijdstip waarop het roer was losgeraakt genoteerd. Aan de hand hiervan heeft de KNRM nog enkele zoekslagen naar het losgekomen roer gemaakt, maar deze leverden niets op. Met behulp van een sleepboot is het schip zondagnacht rond 02.00 uur losgekomen en naar Vlissingen gesleept.

Zondagmorgen spoelde op het Badstrand van Vlissingen een roer van een zeilschip aan. De strandwacht heeft het roer geborgen en na contact met de Kustwacht bleek het te gaan om het roer dat zaterdagmiddag was losgekomen. Zo konden roer (ongehavend) en schip zondagmiddag met elkaar worden herenigd.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Van Dijke (19-5-2015 om 14:45)
Dit was dus ee situatie Hoogaars kenners onwaardig. Een Hoogaars is uitgerust met een zogenaamd vissend roer waarbij bij droogvallen het roer vanzelf omhoog komt. Zo een roer is uitgevoerd met een dubbele borg, een pen in de vingerling en een touwstrop om het roer! Al met al een stom gebeuren dus. Misschien een optie en eens in de leer gaan bij Verras in paal, dit waren tenslotte de echte Hoogaars bouwers!
Renata (18-5-2015 om 21:44)
Mooie samenwerking. Goed einde.
Cookie-instellingen beheren