Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

19 jaar celstraf geëist voor moord

Toegevoegd: 02-07-2015, 19.01 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Tegen de 52-jarige Hamza D. uit Dordrecht en zijn 25-jarige zoon Hasan D. is donderdag in Middelburg elk een gevangenisstraf van negentien jaar geëist. Het duo wordt ervan verdacht op 25 september 2013 de toen 24-jarige Muzekka Bozkurt - eveneens uit Dordrecht - met drie schoten om het leven te hebben gebracht.

De getrouwde Bozkurt had een buitenechtelijke verhouding met de 22-jarige dochter van Hamza. De dochter op haar beurt was weer verloofd met haar neef, hetgeen niet ongebruikelijk was in de cultuur van de hechte familie D. Daarbij kwam ook nog dat het slachtoffer een Turk was en de familie D. een Koerdische achtergrond heeft.

Met dat alles was de vader verre van blij. Oom Hüsnü D. (49 en eigenaar van een wegwerkbedrijf waar ook Bozkurt werkte) regelde dat Hasan en Muzekka op de bewuste dag samen naar IJzendijke gingen. Andere werknemers werden door Hasan 'even weggestuurd' en langs de N61, bij IJzendijke werd Bozkurt op gruwelijke wijze en koelbloedig van korte afstand geliquideerd.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) en deskundigen kan het niet anders dan Hassan zijn geweest. Het was echter de vader die 112 belde en bij de stoffelijk overschot met een pistool in de hand op de politie zat te wachten. Volgens het OM heeft de vader niet meer gedaan dan de schuld van zijn zoon op zich te nemen. Ook uit voetsporen in de buurt van de liquidatie blijkt dat Hassan daar is geweest in plaats van zijn vader en wijzen schotproeven er niet op dat Hamza de man is geweest de schoten vanaf 10 tot 75 meter op het slachtoffer heeft gelost.

Hasan vertrok overigens direct na de moord via België naar Turkije en werd 18 november vorig jaar op het vliegveld Zaventem aangehouden. Oom Hüsnü D. wordt gezien als de 'regisseur' van het geheel. Hij zou ook zijn familieleden hebben geïnstrueerd wat ze wel of niet moesten zeggen. Het trio beriep zich tijdens vrijwel de gehele behandeling van de zaak op hun zwijgrecht.

Morgen, vrijdag, is de beurt aan de advocaten om te reageren op het requisitoir van de officier van justitie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (3-7-2015 om 00:20)
het is te weinig deze straf levenslang en dan ook levenslang is beter
Cookie-instellingen beheren