Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Schippers vrijgesproken voor dodelijke overvaring

Toegevoegd: 02-07-2015, 19.06 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft donderdag de twee schippers van de gastanker LRG GAS 86 vrijgesproken van het overvaren van het motorjacht Cornat op 12 augustus 2013 in het Kanaal door Zuid-Beveland. Tegen de beide Duitsers - K. Z. (50) uit Rangsdorf en J. B. (44) uit Schollene - was elk een voorwaardelijke celstraf van een maand en een boete van 3500 euro gevorderd.

De opvarenden van dat jacht, een Hulster echtpaar, kwam daarbij te overlijden. De twee mannen hielden de rechtbank voor absoluut niets te hebben gezien of via de marifoon te hebben gehoord. Ze voeren op de automatische piloot en ontdekten pas toen het jachtje was overvaren dat er iets goed mis was gegaan.

In haar vonnis concludeert de rechtbank onder meer dat de berekeningen over de afstand tussen het jachtje en de tanker en de afstand waarbinnen het jachtje in de dode hoek van de tanker moest zijn gekomen geïndiceerde afstanden waren. Als voorbeeld noemt de rechtbank de afstand van de dode hoek. Die was gemeten vanaf een staande positie in de stuurhut naar de punt van de tanker, terwijl het een zittende positie had moeten zijn.

Dat de schipper mogelijk niet goed de uitkijk heeft gehouden is volgens de rechtbank in dit geval niet relevant, omdat het niet tenlaste was gelegd. Ook stelt de rechtbank vast dat de schipper het marifoonkanaal goed heeft uitgeluisterd, maar er kennelijk geen reden moet zijn geweest om nadere informatie bij de verkeerspost Wemeldinge in te winnen. Volgens de rechtbank was de beide schippers dan ook niets te verwijten.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bertju (3-7-2015 om 12:49)
het word tijd dat de overheid ingrijpt het is tegenwoordig gemakkelijker om aan een vaarbewijs te komen dan aan een bromfietscertificaat te behalen.Volgens mij zijn er instanties die het niet zo nou nemen met de examenafname voor het vaarbewijs want als je na het examen vraagt naar voorrangsregels kunnen ze daarop geen sluitend antwoord op geven en dan ga je toch denken !!!!!
jaapverkeer (3-7-2015 om 11:16)
Hieruit concludeer ik dat je met een tanker mag varen zonder heel goed op te letten. Ik moet denken aan die vrouw die per ongeluk fietsers aanreed, 60 reed waar je 60 mag maar toch 240 uur dienstverlening kreeg. Kennelijk zijn de maten voor weg en vaarweg heel verschillend. Dit is een merkwaardige uitspraak.
Cookie-instellingen beheren