Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Wees voorzichtig met vuur in natuur'

Toegevoegd: 03-08-2015, 13.48 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland raadt mensen aan extra voorzichtig te zijn met open vuur in natuurgebieden. Sinds vanochtend geldt in Zeeland code geel van de natuurbrandindex. Met deze indicator wordt het risico op natuurbranden aangegeven.

"De natuurgebieden zijn vochtig, maar beginnen wat droger te worden. Er geldt geen stookverbod, maar wees wel extra voorzichtig. Als je een ontheffing op het stookverbod hebt, mag je snoeiafval verbranden of een kampvuur maken. Houd daarbij rekening met de voorwaarden die in de ontheffing staan", zo is te lezen op de website van de Veiligheidsregio.

Tips van de brandweer:
Wat kun je doen om brand te voorkomen?
1. Wees altijd voorzichtig met open vuur (bijvoorbeeld een vuurkorf of barbecue). Dit mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderige stuk ondergrond. Maak in droge periodes geen open vuur.
2. Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue en opgehoopt tuinafval.
3. Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/video's te maken en onthoud locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als je een situatie niet vertrouwt.
4. Houd op je verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.

Verder:
5. Niet overal in de natuur heb je goed bereik met je mobiele telefoon. Rondom dorpen of nabij grotere wegen is vaak beter bereik, neem meteen contact op met hulpdiensten als je iets verdachts hebt gezien.
6. Houd je aan de toegangsregels en ga niet van wegen en paden af.
7. Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel app mee als je op pad gaat, zodat je je beter kunt oriënteren.

Wat kun je doen wanneer er een brand uitbreekt?
1. Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door.
2. Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en zo ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg. Loop daarbij niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreid, maar haaks op de brand waarmee je de kans verkleint dat de brand je inhaalt.
3. Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
4. Help andere mensen en kinderen op een veilige plek te komen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
marja (3-8-2015 om 14:30)
open vuur in de natuur? VERBIEDEN! En hoge boetes bij het overtreden hiervan.
Cookie-instellingen beheren