Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 22 km

19 en 15 jaar cel voor eerwraakmoord N61

Toegevoegd: 12-10-2015, 14.03 uur - Update: 12-10-2015, 14.10 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft twee mannen van 52 en 26 jaar oud veroordeeld voor de moord langs de N61 bij IJzendijke in 2013. De rechter heeft de twee veroordeeld tot respectievelijk 15 en 19 jaar cel.


De rechtbank acht bewezen dat de 26-jarige Hasan D. het slachtoffer heeft doodgeschoten waarna hij is gevlucht en dat de 52-jarige Hamza D. het pistool van de schutter heeft overgenomen en zich heeft gemeld als degene die het slachtoffer, de 24-jarige M. Bozkurt, had doodgeschoten.
 

Hasan bracht op 25 september 2013 Bozkurt - eveneens uit Dordrecht - bij IJzendijke met drie schoten om het leven. Zijn vader nam de schuld op zich. Het motief was eerwraak.

De getrouwde Bozkurt had een buitenechtelijke verhouding met de 22-jarige dochter van Hamza. De dochter op haar beurt was weer verloofd met haar neef, hetgeen niet ongebruikelijk was in de cultuur van de hechte familie D. Daarbij kwam ook nog dat het slachtoffer een Turk was en de familie D. een Koerdische achtergrond heeft.

De dochter had de verloving verbroken en daarmee was de eer van de familie danig aangetast. Op de bewuste dag reden Bozkurt en Hasan (goede vrienden van elkaar) samen naar IJzendijke om daar te werken voor het kabellegbedrijf van de oom van Hasan. Andere werknemers werden door Hasan 'even weggestuurd' en langs de N61, bij IJzendijke werd Bozkurt op gruwelijke wijze en koelbloedig van korte afstand geliquideerd.

Volgens een uitvoerige tijdanalyse, camerabeelden en dergelijke heeft Hasan zijn goede vriend geliquideerd en heeft zijn vader de schuld op zich genomen en vervolgens 112 gebeld met de mededeling dat hij iemand had doodgeschoten. Op het moment dat de vader 112 belde, moest de liquidatie overigens nog plaatsvinden, zo bleek uit telefoongegevens. Hasan vertrok direct na de moord via België naar Turkije en werd 18 november vorig jaar op het vliegveld Zaventem aangehouden.

Zowel vader als zijn zoon beriepen zich tijdens vrijwel de gehele behandeling van de zaak op hun zwijgrecht. Oom H. D. (49) die zijn nicht telefonisch had bedreigd kreeg na een eis van twee maanden één week celstraf opgelegd.
 
De rechtbank is van oordeel dat de moord vanzelfsprekend een enorme schok en onherstelbaar leed teweeg heeft gebracht bij de nabestaanden. De verdachten hebben geen enkel respect voor het leven van het slachtoffer getoond, dat wordt hen zwaar aangerekend, aldus de rechtbank.
 
De officier van justitie had tegen zowel de 52-jarige als de 26-jarige man een gevangenisstraf van 19 jaar geëist.

Zie ook:
- 19 jaar celstraf geëist voor moord (02-07-2015)
- Twee aanhoudingen in moordzaak IJzendijke (11-03-2014)
Tweede verdachte moord IJzendijke (08-01-2014)
Dodelijke schietpartij bij IJzendijke (25-09-2013)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
lia (13-10-2015 om 19:07)
Nou fijne emigratie naar villa cellenblok met ruime woongelegenheid, sobere badruimte .en veel ontspanning met vakantie soortgenoten.
peter (13-10-2015 om 00:16)
zodra de tijd van zitten voorbij is, (en dat gaat altijd sneller dan verwacht), is de familieband wederom op orde ofwel hersteld. (zo zien ze dat in die religie)
Schimpy (12-10-2015 om 16:35)
Laten we hopen dat het 15 en 19 jaar blijft en ze niet binnen de kortste keren weer op straat staan wat gebruikelijk is in dit watjes land.
Cookie-instellingen beheren