Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 14 km

Ruim 300 arrestaties in strijd tegen drugs

Toegevoegd: 04-12-2015, 08.57 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie heeft sinds oktober vorig jaar 313 mensen aangehouden in de strijd tegen drugshandel in Zuid-Nederland. Bij in totaal 417 interventies werden 45 criminele samenwerkingsverbanden opgerold. Bovendien werden 169 wapens in beslag genomen, waaronder ook handgranaten, Kalasjnikovs en automatische wapens.


Volgens de politie neemt de drugscriminaliteit in Brabant, Limburg en Zeeland de laatste jaren fors toe. Vanwege deze "verontrustende signalen" zijn speciale teams opgericht om dit alles tegen te gaan. Volgens de politie heeft de aanpak tot nu toe effect: "Door in te grijpen aan het begin van het productieproces van de hennepteelt (bij de toeleveranciers, de kwekers van hennepstekken) en vervaardiging van synthetische drugs is er schaarste ontstaan. Hierdoor zijn criminele netwerken verstoord geraakt en zijn dumpingen van drugsafval in de natuur, met gevaar voor mens en dier, teruggedrongen."

Door politie werden allerlei beslagleggingen gedaan. Het ging in totaal om 169 wapens en geweldsmiddelen, waaronder handvuurwapens, handgranaten, Kalasjnikovs en automatische wapens. Doel was ook om zoveel mogelijk financieel vermogen van criminelen af te nemen. Dat gebeurde door onder meer goederen, voertuigen en bijna 3 miljoen euro in contanten in beslag te nemen.
 
Hennep
Tot en met september zijn in totaal 121 henneplocaties doorzocht. Daarbij zijn 133.648 hennepplanten en 60.108 hennepstekken geruimd. Als deze hennepplanten hadden geleid tot een succesvolle oogst, had het de telers volgens de politie ruim 123 miljoen euro opgeleverd. De aanpak richt zich ook steeds nadrukkelijker op de zogenoemde facilitators. "Mensen en bedrijven die de hennepteelt mogelijk maken, zoals growshops, elektriciens, inrichters en bouwers", zo legt de politie uit. Ook in Zeeland zijn meerdere growshops door de politie bezocht.

Drugs
In totaal 166 van de 417 interventies waren het afgelopen jaar gericht op de drugslabs en opslagplaatsen van chemicaliën en hardware (ketels, kolven, cilinders, tabletteermachines). Uit opgevangen signalen uit het criminele circuit blijkt volgens de politie dat er door dit grote aantal interventies een tekort ontstaat aan bepaalde hardware die nodig is voor de productie van synthetische drugs. "Vooral aan de benodigde ketels is een groeiend tekort aan het ontstaan", zo stelt de politie.

Verplaatsing
Niet alle conclusies uit een terugblik op één jaar intensieve criminaliteitsbestrijding zijn positief. Volgens de politie zijn in het criminele circuit namelijk signalen opgevangen dat er wordt gesproken over een verplaatsing van hennepactiviteiten vanuit het zuiden naar andere delen van Nederland.

Ook de interventies op synthetische drugs hebben zo'n effect. "Er is vermoedelijk sprake van een lichte verschuiving van locaties in de richting van de grensstreek in België en Duitsland. Dit leidt vanzelfsprekend echter tot een intensieve internationale samenwerking", zo zegt de politie. "Er wordt intensief samengewerkt met België en Duitsland, onder andere om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
AD. (7-12-2015 om 01:25)
Leuk zo,n verhaal dat er 300 arrestaties zijn geweest en dat is goed voor de statestieken maar ze worden de zelfde dag weer vrijgelaten dus dat schiet niet echt op he ?
Fred (5-12-2015 om 17:54)
Gerrit zal je echte naam niet zijn[laf] hou niet van zulke sniekie mensen.Heb zelf niks met drugs te maken.Keuze ligt bij de mensen zelf,en als er geen last van is laten doen.Het rijk is de grootste dief zodat mensen een manier zoeken om bij te verdiene gr Fred
GERRIT (4-12-2015 om 18:57)
Hoe komt het dat mijn buurman aan de overkant van de straat nog steeds goede zaken doet ? in s-Heerenhoek
Bernhard Jansseb (4-12-2015 om 17:32)
Onderzoeken naar deze zogeheten criminele organisaties wiet teelt en andere hard drugs kosten meer dan 10 miljoen als er dan maar drie miljoen word in beslag genomen dan vind ik dit een zeer trieste zaak de wiet word alleen maar duurder door deze arrestaties en in beslagname van goederen en wiet ! Wanneer word de staat een keer wakker gewoon VRIJ geven alle problemen opgelost die het wil gebruiken is vrij om dit te doen en de criminaliteit is gelijk een pak minder
Hans Wullems (4-12-2015 om 11:53)
Als ze mij nu vragen, hoe heb je gepresteerd op je werk dit jaar, zal ik zeggen ik denk dat ik een geweldige prestatie heb geleverd. Dit antwoord zal bij de politie niet veel anders zijn denk ik. Maar als ze nu denken dat ze enige grip op de drugs-scene hebben dan denk ik toch dat zij het onderspit moeten delven. Er worden er steeds meer opgepakt, maar dat is omdat er simpelweg meer in de drugs branche actief zijn. Dus als je elke keer 5% op pakt zijn het er automatisch meer.
Cookie-instellingen beheren