Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 10 km

"VRZ houdt zich aan regelgeving brandweerzorg"

Toegevoegd: 17-12-2015, 09.57 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het samenvoegen of opheffen van Zeeuwse brandweerposten past goed genoeg binnen het dekkingsplan van de Veiligheidsregio Zeeland. De Inspectie van Veiligheid en Justitie heeft dat geconcludeerd, zo heeft de Veiligheidsregio vanochtend bekend gemaakt. Wel zijn er enkele onzekerheden bij de uitwerking van het plan 'Maatwerk in Brandweerzorg in Zeeland' en daarom wordt door de inspectie de komende jaren extra aandacht besteed aan de situatie. Zo zal regelmatig worden getoetst of de plannen nog passen binnen de veiligheidsnormen voor de bevolking en het brandweerpersoneel.


De inspectie heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de uitgangspunten en de uitwerkingen van het project. Al met al gaat het volgens de Inspectie om een belangrijke verbetering van de brandweerzorg. Alle plannen blijken te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Ook de plannen voor wat betreft opkomsttijden en aangepaste personele bezetting zijn door de inspectie goedgekeurd. Wel zal de inspectie de komende de vinger aan de pols houden bij tests met de zogeheten Zeeuwse tankautospuit: het initiatief waarbij speciale brandweerauto's worden ingezet die ook bij een bezetting van 4 in plaats van 6 brandweerlieden ingezet kunnen worden.

Geen afbreuk aan veiligheid
De Zeeuwse tankautospuit zal de komende jaren worden gestald op in totaal 24 posten. “Deze tankautospuit heeft de voorzieningen om veilig op te kunnen treden met vier personen of meer. De Zeeuwse tankautospuit levert hiermee een brandweerzorg van gelijkwaardig niveau als de tankautospuit voor zes mensen. En, net zo belangrijk, er wordt hierbij geen afbreuk gedaan aan de veiligheid en gezondheid van het brandweerpersoneel", zo legt woordvoerder Mirja Vis van de Veiligheidsregio uit.

Daar waar bij de bestrijding van een brand meer inzet nodig is, wordt volgens de Veiligheidsregio direct een tweede tankautospuit, of Zeeuwse tankautospuit, mee gealarmeerd. Vis: “De inspectie heeft geconcludeerd dat we hiermee voldoen aan de gewenste veiligheid van het brandweerpersoneel.” De Veiligheidsregio wil de komende tijd aan de hand van een brandweerkundige onderbouwing aantonen dat de Zeeuwse tankautospuit een gelijkwaardig niveau van veiligheid voor de burgers biedt als de tankautospuit voor zes personen. “De Veiligheidsregio gaat in nauwe samenspraak met de Inspectie hiertoe testen uitvoeren en de Inspectie zal hier in de komende periode nauw ‘vinger aan de pols houden’”, aldus Vis.

Opkomsttijd
De Veiligheidsregio Zeeland kijkt bij opkomsttijden ook naar risico's in het betreffende gebied. Zo wordt voor het geval van een woningbrand een opkomsttijd van 8 tot 12 minuten gehanteerd. “In een gebied met een laag risico, bijvoorbeeld een buitengebied, is de opkomsttijd bijvoorbeeld maximaal 12 minuten terwijl in een gebied met een hoog risico, bijvoorbeeld een historische binnenstad, deze maximaal 8 minuten bedraagt”, zo zegt Vis.

De wettelijk maximale opkomsttijd bedraagt 18 minuten. “Overal in de provincie hanteren we een opkomsttijd die korter is. Hiermee voldoen we dus aan de wettelijke regels. In de praktijk zal de opkomsttijd vanwege de uitgestrektheid van de provincie echter niet altijd en overal gehaald kunnen worden. In die gevallen waar zich dat voordoet, worden aanvullende maatregelen genomen. Te denken valt aan bijvoorbeeld het plaatsen van brandmeldinstallaties of rookmelders.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ik snap het niet meer. (17-12-2015 om 23:12)
Waarom komen er alleen positieve dingen naar buiten over MAATZORG BRANDWEER ZEELAND? Zit er echt niets negatiefs aan? Of zijn we vergeten dat er brandweerwagens worden ingeleverd? Is er ooit verteld dat de top iets te zwaar is? Die kosten echt veel geld. Dat de motivatie van de VRIJWILLIGER, door o.a. de bureaucratie, afneemt? Maar ja, mensen die nooit in het werkveld hebben gestaan of nog iets willen worden binnen de organisatie die kunnen een objectief geluid geven. NIET DUS! Den Haag legt iets op, en wij dansen wel mee naar hun pijpen. Ze kunnen het geld beter is op een goeie manier terug geven aan de bevolking, i.p.v. kunst en cultuur te spekken. Dat is onzin. Ze kunnen dat beter doen als er geld over is. (De zorg komt ook te kort.)
Cookie-instellingen beheren