Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 26 km

GRIP 1 gaslekkage Axelsestraat Zaamslag

Toegevoegd: 31-12-2015, 22.36 uur - Update: 01-01-2016, 03.40 uur
Door: Roland de Jong

ZAAMSLAG - De hulpdiensten hebben donderdagavond GRIP 1 afgekondigd vanwege een gaslekkage in de Axelsestraat in Zaamslag. Omdat er sprake was van explosiegevaar werd tijdelijk een algeheel vuurwerkgebied ingesteld in de directe omgeving van het lek.


De eerste melding van de lekkage kwam rond 21.25 uur binnen. De brandweer van Zaamslag werd daarop ingezet. Rond 22.35 uur werd er GRIP 1 afgekondigd. Bij een GRIP 1-incident is er coördinatie nodig tussen verschillende hulpdiensten. "Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Het CopI richt zich op de bestrijding van het incident ter plaatse (bronbestrijding) en een mogelijk gering effectgebied", zo legt de Veiligheidsregio Zeeland op haar website uit.

Het duurde lange tijd voordat de lekkage kon worden gedicht. Er is daarom lucht in het riool geblazen om doorstroming te krijgen en het gas te verdunnen. Pas rond 01.50 uur kon de lekkage worden gestopt. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland gebeurde dit door de gasleiding af te bokken. Twee woningen zijn hierdoor zonder gas komen te zitten. Bij omliggende panden zijn metingen verricht en waar nodig zijn woningen geventileerd.

Vuurwerk
Vanwege mogelijk explosiegevaar mocht in de omgeving rondom het lek, waaronder onder meer de Axelsestraat en de Molenstraat richting het centrale plein, geen vuurwerk worden afgestoken. Bewoners van de huizen in dit gebied werden door de brandweer geïnformeerd. De Mobiele Eenheid (ME) kwam bovendien ter plekke om te assisteren bij de afzetting.

De oorzaak van de lekkage is overigens mogelijk ook vuurwerk. Volgens omwonenden is er vuurwerk in een rioolput gegooid waarna een ontploffing plaatsvond die de gasleiding beschadigde.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren