Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
63 files van totaal 275 km

Brandweer is steeds sneller ter plekke

Toegevoegd: 11-02-2016, 15.10 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer is de afgelopen jaren steeds sneller ter plekke gekomen na belletje naar de alarmcentrale. Een brandweerploeg deed er in 2015 gemiddeld 8 minuten en 6 seconden over om ter plekke te komen. In 2013 lag die tijd nog op 8 minuten en 42 seconden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag naar buiten heeft gebracht.


Zeeland scoort overigens nog steeds wel slechter dan het landelijk gemiddelde. Dat ligt namelijk al drie jaar achtereen op 7 minuten en 24 seconden. In alle gemeten categoriën is de Zeeuwse brandweer de afgelopen jaren wel steeds sneller geworden.

De tijd tussen de aanname van een melding door de meldkamer en de aanname door de brandweercentralist in de meldkamer nam namelijk de afgelopen jaren iets af. Dat was ook het geval bij de tijd tussen de aanname door de brandweercentralist en de alarmering van een eenheid van de brandweer.

Meer tijdswinst werd geboekt bij de tijd tussen de alarmering van een eenheid van de brandweer en de vertrektijd uit de kazerne. Ook de tijd tussen de vertrektijd van de brandweereenheid uit de kazerne en de aankomst ter plaatse bij het incident lag de afgelopen jaren steeds iets lager.

Meldingen
Afgelopen jaar waren er 3.120 brandweeralarmeringen waarbij het grootste deel brandmeldingen betrof. In 2015 moest de Zeeuwse brandweer 1.780 keer uitrukken na een brandmelding. Dat aantal ligt lager dan in de twee voorgaande jaren (respectievelijk 1.980 en 1.900 keer).

Het aantal alarmeringen voor hulpverleningen nam wel toe. In 2015 ging het om 1.340 meldingen, twee jaar eerder waren dat er 1.240 en in 2014 ging het om 1.100 oproepen. Het aantal telefonische meldingen ten opzichte van het aantal automatische meldingen lag ongeveer gelijk: 920 versus 880.

Geen inzet nodig
Niet bij alle meldingen hoefde de opgeroepen brandweerploeg ook daadwerkelijk ter plaatse te komen. Bij de branden werd in 2015 in 160 gevallen niet uitgerukt. Nog eens 80 inzetten werden geannuleerd voordat de ploeg ter plekke was.

Ook hulpverleningsalarmeringen leidden niet altijd tot een inzet. Hier werd in 100 gevallen niet uitgerukt en in nog eens 40 gevallen kon de brandweer omdraaien voordat men de bestemming bereikte.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren