Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 23 km

Twee jaar cel geëist voor dodelijk ongeluk

Toegevoegd: 02-03-2016, 22.04 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Wat er nu allemaal precies in de nacht van 11 mei 2013 op straat bij de parkeerplaats van het winkelcentrum Zuidpolder in Terneuzen is gebeurd: niemand die het écht weet. Vast staat dat daar de toen 48-jarige Derk Ridderbos levenloos is aangetroffen en dat de auto van de Terneuzenaar A. van E. (52) hem heeft overreden.


En omdat niemand anders dan Van E. de auto bestuurde moet hij het wel geweest zijn. Dat Van E. zei er niets van gemerkt te hebben kon volgens officier van justitie Suijkerbuijk maar op twee manieren worden uitgelegd: ,,Of u weet het wel maar u liegt dat u barst ofwel u heeft zoveel gezopen dat je niets meer merkt.'' Suijkerbuijk eiste daarbij een gevangenisstraf van twee jaar en een rijontzegging van vijf jaar tegen hem. De auto van Van E. zou verbeurd moeten worden verklaard.

Het slachtoffer was die avond naar een snackbar in het winkelcentrum geweest en had zich daar aardig tegoed gedaan aan drank. Ook Van E. vertoefde daar en zei slechts drie flesjes bier en twee cola-vieux te hebben gedronken. De eigenaars van de snackbar verkaarden overigens dat het beduidend méér was geweest. Het slachtoffer verliet redelijk dronken het winkelcentrum en kort daarna volgde Van E. Volgens een reconstructie en het uitsluiten van ettelijke alternatieven moest Van E. bij het verlaten van de parkeerplaats over Ridderbos zijn gereden en hem ook enkele meters hebben meegesleurd. Pas een half uur later werd het lichaam van Ridderbos ontdekt. Aan de hand van auto-onderdelen die op straat werden aangetroffen kon de auto van Van E. worden getraceerd.

Van E. zelf werd kort daarna aangehouden. Aan de onderzijde van de auto weerden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen. Dat Van E. niets van het overrijden had gemerkt bevreemdde de officier. ,,Er zijn stukken van de auto afgebroken en u heeft helemaal niets gemerkt? Opmerkelijk!'' De advocate van Van E., Sandra van Steenberge, was van oordeel dat haar client moest worden vrijgesproken. ,,Er zijn nog heel veel vragen over de gesteldheid van het slachtoffer. Hij had een promillage van drie tot vier, wat zou kunnen lijden tot onder meer het in coma raken.

Op het lichaam zijn geen bandensporen aangetroffen. En als mijn cliënt geweten zou hebben dat hij Ridderbos heeft overreden dat ga je je auto toch niet gewoon voor je deur parkeren? Dat betekent alleen maar dat hij het echt niet heeft geweten, want anders doe je zoiets toch niet?'' De uitspraak is over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren