Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 197 km

OM eist 2 ton voor dodelijk bedrijfsongeluk

Toegevoegd: 18-04-2016, 15.46 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen twee Duitse bedrijven, Uhde GmbH uit Dortmund en Hertel GmbH uit Leipzig is maandag in Middelburg elk een boete van in totaal tweehonderd duizend euro geëist. 75.000 Euro voor 'dood door schuld' en 125.000 euro voor overtreding van de ARBO-wet.


De bedrijven worden door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee lassers. De mannen, van Bosnische komaf, waren bezig met laswerkzaamheden voor de nieuwe fabriek Ureum 7 op het terrein van Yara in Sluiskil. De lasser werkten via RMLH, de onderaannemer van Hertel. Hertel was weer een onderaannemer van Uhde, de hoofdaannemer van de bouw van de nieuwe fabriek Ureum 7.

De twee slachtoffers, een twintiger en een dertiger, waren vrijdagavond 1 april 2011 aan de buitenkant van de tank bezig met laswerkzaamheden. Daarvoor was het hulpgas formeergas nodig. Formeergas is een soort beschermgas, dat nodig is om te voorkomen dat er geen zuurstof in het laswerk komt. Daartoe worden in de binnenkant van de leiding voor en achter de las een piepschuimen schot geplaatst. Het formeergas wordt dan in die ruimte gespoten. Is de las klaar, dan worden de schotten er via een mangat in de tank door middel van een kabel weer uitgetrokken.

Aan het einde van de middag was een laatste las gelegd tussen een vat en een grote leiding. De ploeg lassers miste bij vertrek van de site een collega. Een ander ging kijken. Hij bleef weg waarop de overigen gingen zoeken en alarm sloegen. Beide mannen werden levenloos in de tank aangetroffen.

Om onverklaarbare redenen is de eerste lasser het vat ingegaan en daar door zuurstofgebrek gestikt. Zijn collega die hulp wilde bieden, trof eenzelfde lot. Door mogelijke lekkage van het formeergas is het zuurstof gehalte in de nabijheid van de schotten minder dan 16 procent, dus dodelijk. Waarom de lasser de tank is ingegaan is onduidelijk. Het vermoeden bestaat om de las te controleren.

Tijdens de behandeling van de zaak laakte officier van justitie Ingeborg Koopmans de veiligheidscultuur van de beide bedrijven. Hoewel de communicatie Engels zou moeten zijn gebeurde dat in het Duits; de Bosniërs begrepen geen van beide. Veiligheidstrainingen kwamen niet verder dan aanwijzingen van huishoudelijke aard en aan de werkvergunningen mankeerde van alles.

Het bedrijf RLMH voldeed niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Daarnaast werd door alle betrokkenen de risico's van formeergas niet onderkend. "Regels werden met voeten getreden", stelde de officier vast. "Dit is geen bedrijfsongeval, maar een veiligheidsmisdrijf."

De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

Zie ook:
Doden bij bedrijfsongeval Yara   (18-04-2016)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Hans (19-4-2016 om 00:30)
Hoe is het mogelijk dat een sub-sub- contractor niet voldoet aan de Nederlands wetgeving? Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk, en wie is daarvoor verantwoordelijk? Juist Yara! Die huren een lekkere goedkope hoofd contracter in, en die zoekt wat werkvolk in uit apenlanden, met certificaten van internet. Yara moet een douw op zijn neus krijgen, en die vent die ze gecontracteerd heeft, recht de zak.
John (18-4-2016 om 19:05)
Bij de bouw van Ureum 7 werkten bijna allemaal buitenlanders die alleen hun eigen taal spraken . Er is daardoor wel meer fout gegaan maar dat haalde de pers niet.Het was daar net Babylon.
wim (18-4-2016 om 18:57)
Het is een groot bedrag maar de nabestaande zijn levens lang hier door de dupe geworden en wat zouden de nabestaanden hier voor gekregen hebben ondanks dat zo iets niet te vervangen is, verschrikkelijk dat zoiets gebeuren kan.
Cookie-instellingen beheren