Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 12 km

SZW gaat bouwplaatsen controleren

Toegevoegd: 04-05-2016, 09.26 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Inspectie SZW gaat vanaf maandag op honderden bouwplaatsen controleren of werknemers wel gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen.


Voor bouwplaatsen geldt dat de werkgever bijna altijd verplicht is om deze middelen ter beschikking te stellen en de werknemer moet deze middelen op een juiste wijze gebruiken. Zowel werkgever als werknemer kunnen een boete krijgen als er overtredingen worden geconstateerd.

Werkgevers hebben de plicht om er voor te zorgen dat de werkzaamheden zo veilig en gezond mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Allereerst moet geprobeerd worden om risico’s te voorkomen en als dat niet kan of redelijkerwijs niet mogelijk is, dan collectief maatregelen te treffen. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet.

Daar hoort volgens de inspectiedienst in veel gevallen bij dat aan de werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking worden gesteld. Voorbeelden zijn handschoenen, reddingsvesten, veiligheidsbrillen, -schoenen, -helmen en –gordels en adem-, gehoor-, knie- en schouderbescherming.

Werknemer
De bal ligt volgens de SZW niet alleen bij de werkgever. "Houdt die zich inderdaad aan alle verplichtingen, dan is er natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij de werknemer. Bij de werknemers zal gecontroleerd worden op het juiste gebruik van de bescherming. Houden werknemers zich ondanks een voldoende beschikbaarheid en duidelijke instructies plus toezicht daarop van de werkgever niet aan de afspraken dan kent de Arbeidsomstandighedenwet de mogelijkheid ook een werknemer boete aan te zeggen", aldus een woordvoerder.

De laatste keer dat de inspectie een dergelijk grote controleactie hield was in 2012. Toen werd bij maar liefst 47 procent van de gecontroleerde bouwlocaties een overtreding geconstateerd. "Opvallend was toen dat in meer dan de helft van overtredingen de boete aan de werknemer werd opgelegd", aldus de SZW.

De controles vinden plaats tot eind oktober.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John (4-5-2016 om 10:03)
Slim van de SZW om dit van tevoren aan te kondigen. Iedereen is er nu op voorbereid, gewoon niet aankondigen en onverwachts controleren.
Cookie-instellingen beheren