Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM eist drie jaar extra voor schietpartij

Toegevoegd: 25-05-2016, 14.34 uur
De plaats delict op Koninginnedag 2012.
De plaats delict op Koninginnedag 2012.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep 15 jaar cel geëist tegen een inmiddels 37-jarige man uit Terneuzen. Hij zou op 30 april 2012 in Terneuzen twee mensen hebben neergeschoten met een Kalasjnikov. De twee raakten gewond. De nieuwe eis in hoger beroep valt hoger uit dan de eerdere eis van het OM.


Op 30 april 2012 kwamen iets na 22.00 uur bij de meldkamer van de politie telefonische meldingen binnen van een schietpartij aan de Larixstraat in Terneuzen. Bij deze schietpartij zou meermalen geschoten zijn en er zouden gewonden zijn. Hierop ging de politie ter plaatse.

"In/nabij een woning aan de Larixstraat troffen zij twee slachtoffers aan: een man en diens moeder. De man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Vele operaties volgden en hij zal voor zijn leven geheel arbeidsongeschikt zijn. De moeder raakte gewond aan haar benen", zo vertelt het OM.

De advocaat-generaal is van mening dat verdachte bij het schieten op de man heeft gehandeld met voorbedachte raad en dat daarmee sprake is van medeplegen van poging tot moord. "Bij de moeder is sprake van medeplegen van een poging tot doodslag", aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot vijftien jaar cel na de eis van de officier van justitie van twaalf jaar. De verdachte ging in hoger beroep tegen dat vonnis. De eis van het OM valt in hoger beroep nu dus hoger uit. Volgens het OM is de verklaring daarvoor als volgt. "Grondige bestudering van de stukken en een nieuwe beoordeling van de zaak, waaronder het vonnis van de rechtbank, leiden tot de conclusie dat het OM thans vindt dat de door de rechtbank opgelegde (hogere) straf recht doet aan de ernst van de feiten en de gevolgen die de feiten hebben gehad voor de slachtoffers.

"De rechtbank betitelde het gebeuren als een brute aanslag, gepleegd op de openbare weg midden in een woonwijk. Het kille, niets ontziende karakter van het gebeuren, vergde deze hogere straf. Daar sluit het OM zich bij aan. De gevolgen voor de slachtoffers zijn groot. De man heeft nog rond de vijftig hagels in zijn lichaam. Een ware lijdensweg. De moeder heeft een hartinfarct gekregen en is nog steeds onder behandeling bij een psycholoog. Tot kort voor het delict waren zelfs de kleinkinderen in de woning aanwezig. Verdachte heeft een lang strafblad en is als veelpleger aangemerkt. Alleen een lange celstraf is hier op zijn plaats", zo zegt het OM.

Volgens het OM maakt de verdachte deel uit van één van de twee rivaliserende groepen van Antillianen die al langere tijd een vete hadden en waarbij grof geweld niet werd geschuwd. "De schietpartij in 012 was niet het laatste geweldsincident in Terneuzen. Op 30 november 2014 werd een man in Terneuzen doodgeschoten. Op 16 december 2014 vond er weer een schietpartij plaats waarbij een man een dwarslaesie opliep", zo vertelt een woordvoerder.

Een nieuwe uitspraak in de zaak wordt over twee weken verwacht.

Zie ook:
Vijftien jaar cel voor schietpartij Terneuzen (21-07-2014)
Twaalf jaar geëist vanwege poging moord (07-07-2014)
Verdachte schietpartij weer vrij (03-05-2012)
Gewonde bij schietpartij Terneuzen (30-04-2012)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren