Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
92 files van totaal 345 km

Arrestatie in grote oplichtingszaak via internet

Toegevoegd: 06-06-2016, 13.58 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie heeft op vrijdag een 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht diverse mensen te hebben opgelicht. Dat heeft de politie vanmiddag bekend gemaakt.


De man, volgens de politie een landelijk bekende oplichter, bood volgens de politie betonplaten te koop aan op internet. Benadeelden reageerden op de advertenties en maakten vervolgens geld over naar rekeningnummers. Deze rekeningnummers bleken toe te behoren aan zogenaamde katvangers. Katvangers zijn mensen die hun rekeningnummer ter beschikking stellen voor oplichtingsdoeleinden.

“Nadat het geld op deze rekeningen was gestort werd het direct van deze rekeningen gehaald. Het geld werd contant gepind of bij banken opgenomen. Ook werd geld doorgesluisd naar andere rekeningen”, zo legt de politie de handelswijze van de man uit.

Na diverse aangiftes bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting werd een onderzoek gestart. Uit analyse van de aangiftes bleek dat een groot aantal aangiftes aan elkaar te linken was. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat onder andere inwoners uit Clinge, ‘s-Gravenpolder, Koudekerke, Nieuwerkerk en Noordgouwe ook door de man benadeeld waren. Het onderzoek is vervolgens opgepakt door de recherche in Zeeland.

Tijdens het onderzoek kwamen tien personen als katvanger in beeld. Op hun rekeningen was geld gestort dat afkomstig was van oplichtingszaken. Het spoor leidde vervolgens naar de 52-jarige man. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. De man is in het verleden vaker aangehouden geweest voor oplichting middels het aanbieden van betonplaten.

In het nu lopende onderzoek zijn 61 aangiftes opgenomen. In totaal zijn mensen opgelicht voor een bedrag van 218.000 euro. De banken hebben naar aanleiding van gegevens van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in totaal 21 bankrekeningen laten blokkeren.

Een katvanger uit Spijkenisse die in dit onderzoek 5 bankrekeningen opende en ter beschikking stelde aan de hoofdverdachte is door de banken op een zwarte lijst geplaatst. Hij kan de komende 8 jaar geen bankrekening openen. Het Openbaar Ministerie gaat beoordelen of de katvangers ook vervolgd kunnen gaan worden.

De oplichter is vandaag voor de rechter-commissaris geleid. Die heeft bepaald dat hij in ieder geval nog 14 dagen vast moet blijven zitten.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren