Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gif in mosselen en oesters Oosterschelde

Toegevoegd: 25-06-2016, 18.04 uur
Hoe het gif in de oesters terecht is gekomen is nog niet bekend.
Hoe het gif in de oesters terecht is gekomen is nog niet bekend.
© Foto: 112Markiezaten
Door: Omroep Zeeland

MIDDELBURG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor gif in mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde. Het zou gaan om de giftige stof tetrodotoxine, die schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel.


Volgens de NVWA is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid besloten voorlopig geen mosselen en oesters uit de Oosterschelde op te vissen en dus ook niet uit te leveren aan de horeca. Maatregel Voorlopig zou deze maatregel voldoende moeten zijn om risico's voor de volksgezondheid te voorkomen. Schaal- en schelpdieren uit naastgelegen gebieden in de Oosterschelde moeten eerst worden getest voordat ze verhandeld mogen worden.

Ook particulieren krijgen het advies om voorlopig van de oesters en de mosselen af te blijven. Hoe het gif in de oesters terecht is gekomen is nog niet bekend. De schelpdieren bevatten hetzelfde gif als de kogelvis. Het gaat om tetrodotoxine, een zeer gevaarlijk neurotoxine dat al in lage concentraties bij de mens kan leiden tot dodelijke verlammingsverschijnselen. Voor volwassen mensen is een dosis van 24 milligram al dodelijk.

Sinds oktober vorig jaar is bekend dat de gevaarlijke stof ook kan voorkomen in mosselen en oesters die in Nederland worden gekweekt. Daarom doet de NVWA sindsdien systematisch onderzoek in de Nederlandse kweekgebieden, waaronder de Oosterschelde. Daarbij werd tot nu toe telkens geen tetrodotoxine gevonden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
frank (28-6-2016 om 16:55)
@Kees: en waar precies lees jij dat milieuorganisaties dit gif in oesters en mosselen doen?
geldoffer (27-6-2016 om 09:57)
@kees dit gif kan je ook synthetisch verkrijgen.
Hanneke (27-6-2016 om 09:10)
@kees. Onzin. Waarom de milieuorganisaties gelijk de schuld geven? Als je googlet op tetrodotoxine, kan je lezen dat er al sinds 2012 een worm in de Oosterschelde leeft; die het gif bij zich heeft. (Snoerworm) Verder kan het zijn, dat de bacterie; die het gif kan produceren; daar ook voorkomt.
ik geniet (26-6-2016 om 15:18)
en als je nou krukels lekker vind? hebben die het niet?????????????? en krab ed????
kees (26-6-2016 om 12:47)
Vreselijk als je dit leest dat waarschijnlijk milieu organisaties gif in de oesters en mosselen doen. Een particulier kan niet aan het gig van de kogelvis komen dus dit is een bewuste actie om de mossel en oesterhandel bewust om zeep te helpen. Dit kost voor heel die sector dus de kop. er er kunnen zelfs doden bij vallen als men ze eet. Slechts 24 milligram is al dodelijk
Drica (25-6-2016 om 19:55)
Ik leerde vroeger dat schelpdieren alleen in maanden met een R gezond waren. Tiegenwoordig maakt die R niets meer uit en eet met die water slakachtigen het hele jaar. Voor hen die willen genieten, Ik heb nog wat naaktslakken en huisjesslakken op de volkstuin die mijn aanplant opvreten dus kom maar halen. Ze zijn biologisch en ik heb genoeg.
Cookie-instellingen beheren