Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 23 km

Nationaal hitteplan in werking, code geel

Toegevoegd: 23-08-2016, 13.45 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanwege de verwachte temperaturen voor de komende dagen is het nationaal hitteplan in werking getreden. Het KNMI heeft code geel afgekondigd.


Tot en met donderdagmiddag is er in Zeeland kans op aanhoudende hitte. Er is sprake van maximumtemperaturen van boven de 27 graden celcius. Met het hitteplan roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden rond de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. "Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken", zo zegt het RIVM.

Het advies is om voldoende te blijven drinken. Ook wordt aangeraden dunne kleding te dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon. Ook moet zonnebrandcrème worden aangebracht op de huid. Verder adviseert het RIVM in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning in de middag te beperken. "Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning", aldus het RIVM.

Smog
Vanaf woensdag is er ook kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de indeling van de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. "Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht", aldus het RIVM. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Verrassing (24-8-2016 om 09:24)
In hoeverre ziet de overheid hun onderdanen als een stel domme ezels! Sinds wanneer kunnen wij zelf niet nadenken? Iedereen snapt toch wel hoop ik, dat bij warm weer extra aandacht aan het drinken of aan huisdieren in auto's moet worden gedacht? En inderdaad, kijk maar naar de warme landen om ons heen. Hitteplan? Wat is dat nu weer! Dat wij dat warme weer niet gewend zijn, snap ik, maar we kunnen met zijn allen toch wel nadenken, hoop ik? Moet de overheid nu ALLES voorkauwen?
Gitta (23-8-2016 om 20:29)
Gaan we nu alleen aan honden denken? Ik sta even stil bij mensen die op het heetst van de dag moeten werken in de brandende zon. En die landen waar het volgens Albert "50" graden is zijn niet te vergelijken met de Nederlandse hitte omdat in Nederland een hoge luchtvochtigheid is.
André (23-8-2016 om 19:42)
Rare mensen bestaan er toch hier in Nederland. Nationaal hitteplan pfff, wat een aanstellers. Nationaal regenplan daar hoor je ze nooit over. Ik zeg, die gasten zijn compleet gek, hebben we een keer zomers weer en dan dit weer. Stelletje malloten zijn het.
kees (23-8-2016 om 19:03)
Code geel is een prima waarschuwing Albert. Er zijn namelijk nog steeds mensen die hun huisdieren in een auto laten zitten als ze gaan winkelen. En veel mensen vergeten nog wel eens 2 liter water extra te drinken en dan kunnen er doden vallen zeker onder ouderen. Veel dieren kunnen niet zweten dus moet je zorgen voor verkoeling en dat doen mensen vaak niet. Vandaar de extra waarschuwing. En in landen van 40 graden en meer is het normaal dat ouderen soms met bosjes neervallen al zijn die dat wel gewend en nemen vaker maatregelen en verkoeling. In Nederland doen ouderen dat niet.
K van Breda (23-8-2016 om 18:16)
Geachte klagers,zevers en andere onwetende, ga eens een paar jaar in de tropen werken. Je trek dan je trui aan bij thuiskomst. Geniet van et mooie weer en hoe eens op met zeuren.
Zonnetje (23-8-2016 om 17:39)
Sjonge sjonge. Ik ben momenteel op vakantie in Griekenland. Temperatuur overdag 35 gr en s'avonds en s'nachts niet kouder dan 25gr. Hier wonen ook ouderen en kwetsbare mensen. Hier doen ze niet zo overdreven met hitteplan. En daarbij in Nederland een paar dagen dus waar gaat het weer over. Geniet ervan en niks geen gezeur over de warmte.
Cookie-instellingen beheren