Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 13 km

Burgemeester sloot terecht drugspand Middelburg

Toegevoegd: 26-08-2016, 16.21 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het besluit van de burgemeester van Middelburg om na een drugsvondst een woning aan de Granaat in Middelburg te sluiten was terecht. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag.


De burgemeester besloot dat de woning voor drie maanden gesloten moest worden vanwege de vondst van hennep, een wapen en materiaal voor het verhandelen van hennep. De politie trof in de bewuste woning een grote hoeveelheid henneptoppen, enkele hennepplanten, een balletjespistool, een digitale weegschaal, 97 kleine gripzakjes en 50 grote gripzakken aan.

De burgemeester gelastte daarom dat de woning per 19 augustus gesloten moest worden. De bewoner maakte hiertegen bezwaar. Hij voerde tijdens de zitting aan dat de burgemeester eerst een waarschuwing had moeten geven en niet meteen het sluiten van de woning had moeten opleggen. "Het beleid over waarschuwen is echter gewijzigd in februari 2016: er hoeft geen waarschuwing meer gegeven te worden als zaak de zaak ernstig genoeg is. Dat is aan de orde in deze zaak", aldus de rechter.

Het argument dat de aangetroffen hennep voor eigen gebruik is, is volgens de rechtbank niet aannemelijk. "Volgens zijn neuroloog is zijn medische aandoening stabiel en volgens zijn huisarts gebruikt de bewoner 1 gram wiet per dag voor pijnbestrijding. Bij de huiszoeking is echter 364 gram aangetroffen, terwijl een particulier niet meer dan vijf gram in huis mag hebben." De rechter vindt dat er sprake is van een grote handelshoeveelheid. Een coffeeshop mag namelijk maar maximaal 500 gram op voorraad hebben.

De bewoner heeft volgens de rechtbank dus niet aannemelijk kunnen maken dat de wiet voor eigen gebruik is. "Evenmin heeft hij een verklaring voor de materialen (de digitale weegschaal en verpakkingsmateriaal, red.) die in de woning aanwezig waren die bruikbaar zijn voor het ‘afleveren en verstrekken’ van drugs, wat valt onder de definitie drugshandel. Dit gegeven, gecombineerd met het verboden wapenbezit maakt dat de burgemeester een terecht besluit heeft genomen", zo oordeelt de voorzieningenrechter.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
rich (1-11-2016 om 12:33)
@Pepper, duidelijk een van zijn klanten De man was zeker wel een dealer! heb het zelf gezien. En dat zal allemaal spullen hebben gevonden om het te verpakken en te verkopen is zeker ook voor zijn ziekte? Wat zit sommige het nou goed te praten? allemaal f#@ing domme mensen! Als gebruiker en ook als medicinale hennep gebruiker hoor je gewoon te weten dat je max. 5 gram mag bezitten.
Jac (27-8-2016 om 17:11)
Slaan we niet een beetje door hier in NL, Die drie maanden je huis uit gegooid worden gebeurd niet eens als je iemand vermoord hebt,.... Canabis kun je ongeveer een jaar goed houden, onder de juiste omstandigheden. Dus die 365 gram lijkt mij een jaar voorraad aan medicijnen. Ik ken natuurlijk niet de details van deze zaak maar vind het allemaal nogal overdreven en zwaar gestraft, en de zaak zelf is volgens mij nog niet eens voor de rechter geweest. Als het echt voor zijn ziekte was, dan heel veel sterkte, mocht het wel gewoon handel zijn dan gewoon op de blaren zitten.
Pepper (26-8-2016 om 22:41)
Te belachelijk voor woorden! Deze meneer is ernstig ziek. De betreffende rechter weet zeker niet wat het is om elke dag ontzettend veel pijn te hebben. De man heeft zelfs een doktersverklaring! Waarom zijn we in Nederland toch zo bekrompen als het over medicinale wiet gaat. Als meneer veel wiet nodig heeft voor de pijn? Dan beslist iemand zonder kennis van zaken wel even over je leven. Belachelijk!
Goed besluit (26-8-2016 om 17:15)
Burgemeesters en rechter prima gewerkt. Hoe vervelend het ook is je moet je gewoon aan de wet houden. Ik las dat de man in kwestie ook rtl had opgezocht. Daar las ik niets over wapens. Nu zou de man ook nog wapens in huis hebben. Ondanks alls wens ik de man toch succes.
Cookie-instellingen beheren