Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Aantal woninginbraken met 40 procent gedaald

Toegevoegd: 31-10-2016, 15.01 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal woninginbraken in de eerste negen maanden van dit jaar is met 40 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Het wordt zichtbaar veiliger in Zeeland”, aldus Ronald Weydema, de Zeeuwse districtschef van politie.


Volgens Weydema zijn er over de gehele linie substantieel minder delicten gepleegd maar met name de inbraakcijfers zorgen voor een positieve stemming. De afgelopen vier jaar lag het gemiddelde aantal woninginbraken tot en met september namelijk op 836 inbraken. Dit jaar waren dat er in die periode nog 'maar' 500. Een fikse daling, helemaal als je kijkt naar bijvoorbeeld de eerste negen maanden van 2013. Toen waren er in deze periode namelijk zelfs 1.1010 woninginbraken.

Inbrekersfamilie
Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie (OM) verklaart de daling mede door de arrestatie van een inbrekersfamilie uit Oost-Souburg. De drie verdachten werden voor inbraken op Walcheren in september veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar. De cijfers onderbouwen de theorie van het OM. In Middelburg is het aantal inbraken namelijk gehalveerd naar zo'n 6 per maand en in Vlissingen ging het totaal aantal inbraken (tot en met september) zelfs omlaag van 193 naar 42.

De cijfers voor wat betreft overvallen en straatroven liggen overigens meer in lijn met die van voorgaande jaren. Het aantal straatroven lag tot en met september dit jaar op 22. In 2015 ging het om 24 straatroven en een jaar eerder waren 33 meldingen.

Stabiel
Het aantal overvallen is stabiel. In de eerste negen maanden van het jaar werden er in Zeeland 12 overvallen gepleegd. Dat zijn er ongeveer net zo veel als in de voorgaande jaren: 12 in 2015 en 13 in 2014. De districtschef is echter ook over deze cijfers positief. “In vrijwel alle gevallen is de zaak namelijk al opgelost en werd de dader achterhaald.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren