Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
65 files van totaal 254 km

OM eist celstraffen klanten zedenzaak

Toegevoegd: 01-12-2016, 17.37 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen geëist tegen de klanten van het 17-jarige meisje dat in 2014 tot prostitutie werd gedwongen. Dinsdag werden al straffen geëist tegen de drie personen die een rol zouden hebben gespeeld in de zaak.


De personen die vandaag voor de rechter stonden zijn zes Zeeuwse mannen en één Brabander. Zij variëren in leeftijd van 27 tot en met 49 jaar. Het OM eistte celstraffen van vier en acht maanden. Daarvan is overigens een deel voorwaardelijk.

De mannen worden ervan verdacht in november 2014 betaalde seks te hebben gehad met het 17-jarige meisje. Eén van de hoofdverdachten in die zaak, de 27-jarige loverboy E. R. uit Velp hoorde daarvoor maandag een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich eisen.

Het meisje was weggelopen uit een instelling en werd door R. gedwongen tot prostitutie. Er werden foto's van haar gemaakt en er werden advertenties op sekssites geplaatst. Volgens de advertenties was het meisje 22. Drie weken lang was zij dag en nacht beschikbaar om haar diensten te verlenen. Ze liep twee geslachtsziekten op en kan geen kinderen meer krijgen.

De mannen die zich donderdag moesten verantwoorden gaven vrijwel allemaal aan dat hun omgeving van niets wist en dat ze zich een ongeluk schaamden. En als ze geweten hadden dat het meisje minderjarig was geweest, dan hadden ze nooit met het meisje afgesproken. Het OM vindt dat de klanten toch schuldig zijn. "Ze hadden het meisje naar een legitimatie moeten vragen", zo oordeelde de officier van justitie.

Met name dat de mannen niet hadden geweten of gemerkt dat het meisje 17 was haalde de advocatuur aan om niet tot veroordeling over te gaan. Immers: de politie had - toen bekend werd dat ze werd vermist - een prostitutie-onderzoek gedaan en aangeklopt op een adres in Middelburg. Het meisje was daar op dat moment en ze kon zich niet legitimeren. Maar ze gaf een valse naam en leeftijd op en de politie verdween.

Later werd ze alsnog geïdentificeerd als de 17-jarige waar de politie naar op zoek was geweest. "En daar, waar het crème de la crème van de Zeeuwse zedenpolitie, specialisten, toen niet hebben geconstateerd dat het meisje minderjarig was, zou mijn cliënt dat geweten moeten hebben?' vroeg advocaat B. van de Luijtgaarden zich af.

"Als zij het niet zagen, hoe moet mijn cliënt het dan hebben gezien?" En dus vroeg Van de Luijtgaarden, net als zijn confrères, zijn cliënt vrij te spreken. Zo niet, dan zou een taakstraf al dan niet met een voorwaardelijke gevangenisstraf voldoen, aldus de advocaat.

Vrijdag staan nog eens zes klanten van het meisje terecht. De laatste zitting is op 8 december. Uitspraak op 21 december.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (2-12-2016 om 07:54)
Wat heeft zo'n meisje van 17 jaar verschrikkelijk veel meegemaakt om door zo'n stelletje schoften mee genomen te worden en vervolgens zelf te misbruiken en daarna dag en nacht beschikbaar was voor een ieder die daar gebruik van hebben gemaakt, die namen zouden gewoon bekend worden gemaakt ongeacht wie het ook is geweest, gevolg van meisje voor de rest geen kinderen meer kan krijgen. Zulke lui moeste levenslang krijgen dwang arbeid krijgen.
Witte (2-12-2016 om 06:42)
Helemaal met jan eens , de Politie had beter zijn werk moeten doen . Wat dat meisje betreft , die is er nu achter dat ze beter naar haar ouders had geluisterd .
Kees (2-12-2016 om 06:36)
met jan eens, het lijkt mij dat er heel wat minder creme op de salarisstrook van die creme de la creme moet want dit riekt zelfs naar corruptie als u het mij vraagt. Een onderzoek zou niet misstaan om de geloofwaardigheid te herstellen. Maar zoals ALTIJD met zedenzaken met minderjarigen gaat de beerput al snel dicht, dat hebben ze van den Haag geleerd dat dat kan.
Ricardo (2-12-2016 om 06:31)
Die advocaat heeft volledig gelijk. Bovendien slaat het vervolgen van klanten in dit soort zaken sowieso steeds nergens op. Denk allemaal eens na: welke prostituee gaat nou haar legitimatie laten zien? Dan zie je toch haar echte naam? Dat wil toch geen enkele prostituee? Beter zorgt het OM ervoor dat er dit keer voor de verandering eens geen vormfouten worden gemaakt in de zaken tegen de 3 echte daders. De zaken tegen die 12 mannen (klanten) zijn verspilling van ons belastinggeld.
Keetje (1-12-2016 om 20:40)
Dat ze die klanten allemaal verplicht op SOA's laten testen a.u.b.
michelle (1-12-2016 om 19:40)
De mannen schaamden zich een ongeluk omdat hun omgeving van niets wist! Dit heeft niets te doen met de leeftijd van het meisje het is gewoon hun gedrag dat te wensen overlaat! Wanneer ze ouder was geweest hadden ze dit óók gedaan!!
Cookie-instellingen beheren