Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
118 files van totaal 439 km

KMar: 'Meld verdachte situaties vliegvelden'

Toegevoegd: 27-01-2017, 09.55 uur
Marechaussee vraagt hulp burgers voor opsporen criminaliteit bij vliegvelden.
Marechaussee vraagt hulp burgers voor opsporen criminaliteit bij vliegvelden.
© Foto: Koninklijke Marechaussee
Door: Roland de Jong

ARNEMUIDEN - De Koninklijke Marechaussee roept de hulp van burgers in bij het opsporen van grensoverschrijdende criminaliteit en dan in het bijzonder rond de 15 kleine vliegvelden in Nederland. Vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden is er daar één van.


De General Aviation Backoffice van de Marechaussee houdt de vliegbewegingen van de kleine burgerluchtvaart op afstand in de gaten. Vanuit de Koningin Máximakazerne wordt geprobeerd afwijkingen te signaleren zodat hierop actie kan worden ondernomen. De landelijke brigades voeren waar nodig fysieke controles uit op de velden in hun bewakingsgebied.

Volgens de Marechaussee zijn misdrijven echter niet altijd door een analyse op afstand op te sporen. "Ogen en oren ter plaatse blijven toch de belangrijkste instrumenten voor een opsporingsambtenaar. Een piloot die al taxiënd stopt om een pakketje van iemand die plots uit de bosjes springt mee te nemen, is bijvoorbeeld op zijn zachtst gezegd verdacht”, aldus opperwachtmeester Bert van Eijk in het KMarMagazine van deze maand.

Volgens de Marechaussee hoef je bovendien geen getraind opsporingsambtenaar te zijn om bijzonderheden op te merken. “Mensen die zich vreemd gedragen - al dan niet op een merkwaardig tijdstip - voertuigen of spullen die wellicht anders dan anders zijn: de burger, die een beetje oplettend is, valt dit soort dingen ook op”, aldus Van Eijk.

Desondanks geeft de Marechaussee aan zelden meldingen te ontvangen in relatie tot de kleine vliegvelden. “Hulp van burgers is echter een welkome aanvulling op de grenscontroles”, zo zegt Van Eijk. De Marechaussee start daarom nu de campagne 'Eyes & Ears' en gaat onder meer flyers verspreiden op en rond de vliegvelden. Verdachte situaties kunnen worden gemeld bij de Koninklijke Marechaussee via 0800-1814 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
jaap verdrie (27-1-2017 om 20:51)
wat schuift het om voor de KOMAR te gaan werken? gewoon genoeg personeel in dienst nemen ook al wil half Nederland dat er minder,minder ambtenaren komen. De ambtenarij is zo ver uitgekleed en beperkt dat KoMar, Belastingdienst en diverse andere diensten in de problemen raken. Dat heet "beleid".
Piet (27-1-2017 om 18:49)
@Kees. Volgens mij mis je de gehele boodschap van dit nieuwsbericht. Het gaat duidelijk om harde georganiseerde misdaad. Misdaad waarbij drugssmokkel en witwaspraktijken om de hoek komen kijken.
kees (27-1-2017 om 15:23)
Ik zal wel eens opletten of ik verdachte personen zie met hoofddoekje burkha nicaap of andere verdachte en onderdrukkende kledij die hier niet gewenst is. Gelijk melden. En ook jongelui in een veels te dure auto kan niet kloppen
J. Witvis (27-1-2017 om 10:56)
Ik vroeg mij altijd al af hoe die lui die dure vliegtuigen als "hobby" konden betalen. Voorheen dacht ik nog die zullen wel goed verdienen in de haven of als schipper op een visboot of zoiets. Nu valt het een beetje op dat sommige branches wel heel goed lijken te betalen. Is dit ook de reden dat zeeland zoveel miljonairs heeft ? Rijkelijk pochen met je status werkt ook averechts, mensen zullen denken dat je wel in de drugshandel zit met je dure auto. Tja, zeeland is 1 van de grootste toevoerhavens van drugs van europa, er zijn hier dus mensen die daar fortuinen aan verdienen. En dan te bedenken dat zeeland zogenaamd de armste provincie van het land is.
Cookie-instellingen beheren