Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
29 files van totaal 109 km

Stijgende trend overlast verwarde personen

Toegevoegd: 21-02-2017, 12.05 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie had ook in 2016 te maken met een toename van het aantal meldingen waarbij personen met verward gedrag betrokken waren. In Zeeland ging het om ruim 2.000 incidenten.


De eenheid Zeeland-West-Brabant registreerde afgelopen jaar in totaal 5.993 meldingen van overlast door personen met verward gedrag. Het aantal meldingen nam de afgelopen jaren fors toe. Ter vergelijking: In 2012 waren dit er nog 3.663. De meeste Zeeuwse meldingen kwamen overigens uit Middelburg: 459. In Kapelle waren de minste incidenten: 21.

Volgens de politie valt uit de cijfers niet op te maken hoeveel personen met verward gedrag voor overlast zorgen. “Eenzelfde persoon kan bij meerdere incidenten betrokken zijn. En bij één melding kunnen meerdere personen met verward gedrag betrokken zijn”, zo legt de politie uit.

Het politie-overzicht toont overigens niet de gevallen waarbij personen in verwarde toestand een strafbaar feit pleegden of personen die suïcide pleegden of een poging daartoe deden. De politie laat bovendien weten dat lang niet alle personen met verward gedrag met de politie in aanraking komen.

Volgens politiechef Aalbersberg is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor preventie en vroegsignalering. Aalbersberg: “We moeten voortijdig ingrijpen, niet pas als al sprake is van overlast of ernstiger problematiek. Ook is belangrijk dat deze mensen niet uit het oog worden verloren, om ernstiger leed voor de personen zelf en voor de samenleving te voorkomen.”

Aantal meldingen per Zeeuwse gemeente:

Borsele:

    

58

Goes

 

317

Hulst

 

110

Kapelle

 

21

Middelburg

 

459

Noord-beveland

 

55

Reimerswaal

 

31

Schouwen-duiveland

 

164

Sluis

 

72

Terneuzen

 

242

Tholen

 

29

Veere

 

65

Vlissingen

 

425


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (22-2-2017 om 07:28)
Als je dit leest daar word je niet vrolijk van gezien de getallen die hier te lezen zijn, als je ziet wat er enkel al in de weekeinden gebeuren en dat mensen toeneemt met een kort lontje zal hier wel mee te maken hebben
lowie (21-2-2017 om 19:33)
kan je toch wel zien dat op Walcheren meer gekken lopen dan in Zeeuws Vlaanderen
Joh (21-2-2017 om 16:06)
Niet alle personen komen in aanraking met de politie?? Nog meer verwarde personen dus! Een verward persoon kan bij meerdere incidenten betrokken zijn??? Dus blijkbaar niet voldoende hulp om op te vangen??!! En dan nog. Strafbaar of niet strafbaar, de verwarde persoon is verward dus minder toerekeningsvatbaar vatbaar!!? Geestelijke gezondheid blijkbaar,,,,, die niet meer genoeg ingezet kan of mag worden,,.... Misschien moet daar eens naar gekeken worden Meer hulp. Ipv bezuinigen op deze zorg... Het is nodig en humaan.... of..... heeft men het te druk met andere zaken te regelen,,,, ipv met onze mensen bezig zijn....
Ik (21-2-2017 om 15:44)
@jonno, Verdiep je eerst eens in de politiek en lees je onzin daarna nog eens terug.
Zorran S. (21-2-2017 om 13:14)
Inderdaad @ joh, de geesteszorg wordt afgebroken en omgezet in een strafbaar feit. Sommigen vragen zich dan af hoe het toch komt dat het aantal verwarde personen/overtreders door het dak gaat zonder zich af te vragen of hun eigen aanpak/veroordeling gebaseerd om louter economische redenen dan wel helemaal lekker in de bovenkamer is. Een retorische vraag want het antwoord daarop wordt door hen toch bestempeld als "verward", in de ogen van de graaiende jubelstemming over de geweldige economische groei en hoe we dat allemaal al op gaan maken voordat men daar ook nog maar de zetels of zeggenschap over heeft. Maar dat zal vast alleen mijn eigen verwarde blik op zaken zijn, toch ? Hup ! Vooruit met de koe !
Jonno (21-2-2017 om 12:37)
Mooie resultaten van de bezuinigingsdrift van extreem rechts. In hun rijke villa wijken daar komen zeker geen verwarde personen ? Of die worden dan binnen enkele tellen wel afgevoerd omdat de politie daar blijkbaar nog wel reageert als men belt ? Hoe dat soort de zorg en betrokkenheid voor de samenleving gewoon afschuift en hun neus optrekken alsof het niet bestaat omdat het zogenaamd crisis is en er geen geld zou zijn zal ik nooit kunnen begrijpen. Daarvoor zou ik mijn ziel en menselijkheid op moeten geven denk ik maar wat heeft het leven dan nog voor zin ? Dan rest net als bij hen niets dan afgunstige inhalige hebzucht om je "succes" als "mens" aan af te meten.
Cookie-instellingen beheren