Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
19 files van totaal 68 km

Middelburgse Syriëganger blijft langer in voorarrest

Toegevoegd: 28-02-2017, 19.22 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft dinsdag het verzoek van de raadsman van de 22-jarige Middelburger R. Z. om de voorlopige hechtenis zijn cliënt op te heffen dan wel te schorsen afgewezen. Dat betekent dus dat Z. vooralsnog in de streng beveiligde penitentiaire inrichting in Vught blijft.


Z. wordt ervan verdacht geprobeerd te hebben om deel uit te maken van een terroristische organisatie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Z. een Syriëganger die in 2013 in een trainingskamp in Syrië verbleef. Dat zou van Islamitische Staat (IS) of Jabhat-al-Nusra, een aan Al Qaida gelieerde organisatie zijn geweest.

Vorig jaar oktober zou hij geprobeerd hebben opnieuw naar Syrië te gaan maar werd hij in Duitsland in een trein aangehouden omdat hij geen geldig plaatsbewijs had. Volgens de raadsman van Z. heeft het OM geen enkel bewijs tegen zijn cliënt, omdat de enige verklaringen afkomstig zijn van zijn moeder en zijn broertje, tegen wie Z. zijn verhaal zou hebben verteld. En die hadden het dus van 'horen zeggen'.

De advocaat wil nu dus zowel de moeder als de broer van Z. als getuige horen, zodat de zaak tegen de vermeende Syriëganger wordt aangehouden. Z. zelf heeft tot nu toe geweigerd aan welk onderzoek dan ook mee te werken. Overigens vertelde Z.'s advocaat dat 75 procent van de teruggekeerde Syriëgangers niet zal worden vervolgd en dat zij die wél zullen worden berecht in vrijheid hun proces kunnen en mogen afwachten. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
ger (1-3-2017 om 08:01)
een vreemd verhaal dat iemand nu nog een Nederlands paspoort heeft als dit zijn 2e keer is. geen geld aan besteden voor duur proces (die wij vrije Nederlanders weer moeten betalen) gewoon naar dat land sturen en nooit meer binnen laten.
wim (1-3-2017 om 07:09)
Zo'n vent die de I.S.. gediend heeft kant toch nooit meer los gelaten worden, als je de vreselijke onmenselijke gebeuren leest hoe die daar met omgaan zoals de mensen daar die afgeslacht worden als beesten en zo ook zelfs onschuldige kinderen vermoord worden dan kan je die Syriër toch nooit meer de vrijheid terug geven
P van D (1-3-2017 om 00:25)
Laat m maar naar Syrie gaan zijn we van hem af, hier kost hij alleen maar uitkering en doet niks want hij heeft blijkbaar hele dagen tijd om door Europa te reizen.. Van welk geld trouwens ? In de gevangenis kost hij ook geld dus laat m maar gaan en pak zijn paspoort af
bankstoel (28-2-2017 om 23:18)
Ik snap niet waarom ze die syriër niet terugsturen naar z'n eigen land,dan hebben ze het over een Middelburger,sorry hoor,maar een echte Nederlander doet zoiets niet,wordt 24 u bewaakt van onze belastinggeld,ik vind het een schande,ik ben geen PVV stemmer,maar het houd een keer op!!
Olivier W. (28-2-2017 om 20:38)
Hoe zit dat dan met het verhaal dat ik elders lees dat hij daar is geweest om zijn IS opleiding te krijgen en is dat dan wat ze bedoelden met goed opgeleide mensen die naar hier komen ? En waarom mag dan tegen de politieke belofte in 75% van de syriegangers gewoon vrij op en neer reizen zonder vervolging ? Is dat zodat ze hier af en toe even kunnen bijkomen,aansterken en hun uitkeringen kunnen komen ophalen ? Als je fietslamp maar werkt want o wee en morgen allemaal braaf je belasting terug bedelen, als je al wat terug mag hebben.
kees (28-2-2017 om 20:07)
Langer in voor arrest? Die moeten ze allemaal permanent in de gevangenis gooien en nooit maar dan ook nooit meer vrijlaten die syriegangers.
Cookie-instellingen beheren