Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 33 km

Zeeuwse politie lost 34 procent misdrijven op

Toegevoegd: 10-03-2017, 20.04 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Zeeuwse politie wist afgelopen jaar meer misdrijven op te lossen dan in de rest van de regio Zeeland-West-Brabant. Het aantal aangiften nam bovendien met zo'n 1.700 af. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM).


In Zeeland werd in 2016 zo'n 34 procent van de 13.679 gemelde misdrijven opgelost. In de andere districten varieerde dit percentage van 24 tot 26 procent. “In Zeeland losten we dus significant meer zaken op. Een duidelijke verklaring hiervoor hebben we overigens niet”, zo zei Marco van Leeuwen van het OM vanmiddag.

Een groot gedeelte van de 16 overvallen die vorig jaar werden gepleegd werd opgelost: maar liefst 87,5 procent van de zaken werd opgehelderd. In hoeveel Zeeuwse gevallen het exact tot een veroordeling kwam is niet bekend maar in de gehele regio was dit percentage 93 procent.

Van de 33 Zeeuwse straatroven in 2016 werd 36,4 procent opgelost. Ook op dit vlak kwam het (wederom in de regio) vaak tot een veroordeling. Dit gebeurde in 87,5 procent van de gevallen. Van de woninginbraken werd 17,8 procent opgehelderd. Dit leidde in 81 procent van de gevallen tot een veroordeling (ook in de gehele regio).

Bekende dader
Bij de geweldszaken werd 73,4 procent opgehelderd. Dit laatste percentage is volgens politiechef Ronald Weydema goed te verklaren. “Bij dit soort zaken is de verdachte vaak een bekende van het slachtoffer. Bij deze zaken is het daarom vaak gemakkelijker om een dader aan te wijzen.”

Weydema laat weten zichzelf niet op de borst te willen kloppen, maar de cijfers desondanks een prima resultaat te vinden. “Er zijn altijd slachtoffers wiens zaak niet wordt opgelost en zij hebben niets aan deze cijfers. Ondanks dat is het natuurlijk wel een goede prestatie.”

Het jaar 2017 is volgens Weydema overigens positief begonnen. De recentste misdaadcijfers laten immers zien dat het aantal woninginbraken (167) relatief laag ligt. Zelfs vorig jaar, waarin er al uitzonderlijk weinig inbraken waren, werd hiervan vaker aangifte gedaan.

Straatroven
In januari en februari was in Zeeland bovendien geen enkele overval, iets dat in de afgelopen jaren geen enkele keer voorkwam. Dit jaar (36) zijn al wel meer straatroven gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar (28), maar nog altijd minder dan in de twee jaar daarvoor (47 en 46). Volgens Weydema vonden de straatroven met name plaats in Middelburg en Vlissingen. “Vaak lijkt er sprake te zijn van lokaal bekende daders. We hebben echter nog niemand weten aan te houden.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
cq (11-3-2017 om 11:08)
Nu beste ik geloof niet in sprookjes, en deze cijfers hoe dan ook waar deze vandaan komen strookt niet met de werkelijkheid! Hoe kan je de mensen zo bedonderen weer verkiezings- tijd zal ik jullie eens vertellen hoe je de zaken moet aanpakken, er is geen politie ze zijn onzichtbaar, ik moet er wel bij vertellen de burger moet wel alerter zijn, tja das moeilijk want het zijn lopende zombies geworden met hun mobieltjes compleet verstrooit. En komt er een melding neem hem serieus, tip controleer supermarkten op kentekens zeker aan de kust gebieden, je zal versteld staan?
Ron (11-3-2017 om 10:22)
Maar komt dat ook niet, omdat minder mensen de moeite nemen om aangifte te doen? Probeer maar eens aangifte te doen van een poging tot oplichting. Zou dit makkelijker zijn, dan kan ik dagelijks minimaal 3 aangiftes doen, dat zijn er (alleen van mij) al 1000 per jaar! Phisting op internet is een poging tot oplichting, evenals het verspreiden van kwaadaardige software.
Waldorf (11-3-2017 om 09:42)
Rotterdam 1960 (700.000 inwoners) 6.500 aangiften criminaliteit. Rotterdam 2012 (630.000 inwoners) 122.000 aangiften criminaliteit. Factor 19. En dan moet ik geloven dat Nederland veiliger aan het worden is?
wim (11-3-2017 om 07:18)
Wat een laag percentage dat er maar 34% op gelost word wat de misdrijven betreft hier zie je weer dat er veels te veel bezuinigend is ik vermoed dat het vroeger veel hoger te zijn geweest, hier is onverantwoord wat de bezuinigen betreft.
Zeeuws - Vlaanderen onafhankelijk . (11-3-2017 om 07:16)
Zou het niet beter omgedraaid wezen ?
Ja-Ja (11-3-2017 om 06:08)
Politie lost 66 % misdrijven NIET op. Politie/OM geef de burger maar schijn veiligheid. Maar als je jezelf niet kietelt wie doet het dan? De nadenkende burger weet wel dat het anders is.
Cookie-instellingen beheren