Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
103 files van totaal 388 km

Man vermoordde vrouw en pleegde zelfmoord

Toegevoegd: 18-04-2017, 17.15 uur - Update: 19-04-2017, 14.52 uur
Sporenonderzoek in de buurt van de vindplaats.
Sporenonderzoek in de buurt van de vindplaats.
© Foto: Manfred Berrevoets / Provicom
Door: Roland de Jong

KOUDEKERKE - De man die donderdag dood werd gevonden bij Koudekerke heeft eerst zijn vrouw doodgeschoten en daarna zichzelf van het leven beroofd. Dat concludeert de politie na onderzoek.


Gisteren maakte de politie al bekend dat het slachtoffers inderdaad een 43-jarige Middelburger en zijn 39-jarige vrouw waren. Vermoedens daarover had de politie eerder al uitgesproken. Nadat donderdag uitgebreid sporenonderzoek was gedaan bij de plaats delict aan de Verlengde Dishoekseweg bij Dishoek, is ook de woning van de slachtoffers doorzocht. In het huis aan de Tamariskenlaan trof de politie toen de vijf kinderen van het stel aan. Voor hen is opvang geregeld.

Vuurwapen
Zaterdag is sectie gedaan op de aangetroffen lichamen. Volgens de politie is het onderzoek naar de toedracht van het voorval nu afgerond. "Politie en justitie hebben vastgesteld dat de man op de Verlengde Dishoekseweg eerst de vrouw met een pistool heeft doodgeschoten en daarna zichzelf met datzelfde vuurwapen van het leven heeft beroofd", zo laat een woordvoerder weten.

Afgerond
Volgens de politie is de afgelopen tijd een groot aantal getuigen gehoord. In combinatie met het sporenonderzoek en de feiten die naar voren kwamen uit de secties is de politie tot de conclusie gekomen dat er sprake was van "een levensdelict in de relationele sfeer". Politie en justitie hebben het onderzoek daarom vandaag gesloten.

Huiselijk geweld
Volgens de politie kende het gezin een historie van huiselijk geweld. Ook waren meldingen gedaan van overlast. "Het laatste jaar heeft de vrouw meerdere meldingen gedaan van huiselijk geweld door haar man. Diverse hulpverleningsinstanties waren bij het gezin betrokken om hulp te bieden. Lastig hierbij was dat uiteindelijk door het echtpaar voor de aangeboden hulp andere keuzes werden gemaakt en dat het echtpaar steeds besloot samen verder te gaan", aldus de politie.

De man kreeg in 2016 na huiselijk geweld een huisverbod opgelegd maar na een periode van tien dagen werd besloten dit verbod niet te verlengen, omdat het echtpaar weer samen verder wilde. "Volgens de vrouw ging het allemaal weer goed. Er werden afspraken gemaakt over hulpverlening. Eind 2016 deed de vrouw opnieuw aangifte van mishandeling. De man werd aangehouden en hij kreeg voor de tweede keer een huisverbod opgelegd. Hij bleef tot half februari in hechtenis."

Locatieverbod
Begin april werd de man door de rechter veroordeeld voor dat laatste incident van huiselijk geweld. "Als bijkomende voorwaarden werd hij onder toezicht van de Reclassering gesteld en werd wederom een locatieverbod uitgesproken. In het vonnis van de rechter werd de man ook verplicht om mee te werken aan forensische zorg", zo liet de politie eerder weten.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
A (18-4-2017 om 18:14)
Overigens had ik direct bij het lezen van het eerste bericht over deze "moord" al een vermoeden over de toedracht, zonder ook maar iets af te weten van dit gezin.
AD. (18-4-2017 om 18:12)
In dit soort situaties ligt het toch iets anders dan bij ons en is de man de baas. Het zou dus zomaar kunnen dat zij van hem moest zeggen dat ze weer samen verder wilden en zo de hulpverlening buiten spel hebben gezet en hij dus alsnog de zeggenschap over haar kon spelen en de kinderen dat is bijzaak anders doe je dit niet maar dit soort dingen zal je nooit kunnen voorkomen hoe erg het ook is want als iemand aangeeft dat het goed gaat wat moet je dan ? Gelukkig heeft hij ook zelfmoord gepleegd anders zou hij over een jaar weer buiten lopen maar je zal het kind maar wezen.
A (18-4-2017 om 18:12)
@Anoniem. Ik ben het helemaal met je eens, helaas onderschatten hulpverleners zo vaak de gevolgen en ondersteunen ze totaal niet (meer) na een (dwingend) advies. Het maakt enorm veel levens kapot, soms wat minder zichtbaar voor de buitenwereld. Ik heb zelf ook te maken gehad met vele hulpverleners en ben heel erg geschrokken van hun gebrek aan inzicht, onprofessioneel gedrag en inadequate hulpverlening, terwijl ze wel zeer ingrijpende en levensbepalende beslissingen maken! Vreselijk voor deze kinderen, om dit mee te moeten maken na vermoedelijk al vele jaren emotioneel leed.
Stuart (18-4-2017 om 17:46)
Arme, arme kinderen!
Anoniem (18-4-2017 om 17:36)
En het onderzoek naar hoe dit in de toekomst te voorkomen of hoe dit voorkomen had kunnen worden? Is dat nu geopend? Te veel mensen hebben contact met hulpverleners maar krijgen desondanks niet de hulp die ze nodig hebben. Zo'n man kan toch ook verplicht verdere begeleiding krijgen? Met alleen zeggen: jullie kunnen beter uit elkaar gaan kom je er volgens mij niet. Helaas hebben we van de eerdere drama's in Zeeland niet veel geleerd. Zierikzee precies hetzelfde verhaal...
t Is vreselijk (18-4-2017 om 17:32)
Die zaten wel diep in de shit dan, dat je niet meer aan je kinderen denkt.. Gelukkig hebben ze die niet meegenomen, wat ook weleens gebeurd... Heel veel sterkte voor de kinderen en overige familie..
Cookie-instellingen beheren