Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 5 km

Agenten niet vervolgd voor schieten Kloetinge

Toegevoegd: 07-07-2017, 10.32 uur
Volgens het OM is er sprake van noodweer.
Volgens het OM is er sprake van noodweer.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Manfred Berrevoets

KLOETINGE - Agenten die op 10 juni 2016 een verwarde man in zijn been hebben geschoten worden daar niet voor vervolgd. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.


De agenten kwamen af op een melding van een van een psychotische man met een mes op een dak van een huis in de Willemsstraat in Kloetinge. Meerdere agenten proberen de man met aanwijzingen, een getrokken dienstwapen en het spuiten van pepperspray tot bedaren te brengen. De man reageert niet, bleef de agenten bedreigen en het mes richten.

Na het lossen van twee waarschuwingsschoten en nogmaals het spuiten van pepperspray in het gezicht van de man en een gesprek met een onderhandelaar bleek geen van de ingezette middelen effect te hebben. Toen de man met een mes op twee van de agenten afstapte -, dit vond plaats op het dak in het donker - voelden beiden zich genoodzaakt een schot te lossen. Een van de twee schoten raakte de knie van de verdachte. De man kon daarna worden aangehouden, waarna ambulancepersoneel binnen enkele minuten de zorg overnam.

Het OM ziet het schieten van de agenten als noodweer, gezien het dreigende gevaar. Het OM heeft geconcludeerd dat het afvuren van kogels noodzakelijk en proportioneel was. De betrokkenen zijn hiervan inmiddels op de hoogte gesteld.

De man moest zich later voor de rechter verantwoorden voor bedreiging van zijn vader, moeder, een van zijn buren en de twee agenten. De verdachte is hier niet voor veroordeeld, maar in plaats daarvan in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
W. Kruit (8-7-2017 om 11:48)
Keurig gehandeld. Dit schot voldoet in alle opzichten aan het proportionaliteitsbeginsel (het geweld staat in verhouding tot het dreigende geweld van verdachte) en het subsidiariteitsbeginsel (de agent heeft zo min mogelijk geweld gebruikt om verdachte uit te schakelen. Vergelijk: een schot in het been zoals hier, of een schot door het hoofd.) De agent wordt mijns inziens terecht niet vervolgd.
Cookie-instellingen beheren