Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
50 files van totaal 223 km

OM eist celstraf voor witwassen en oplichting

Toegevoegd: 21-07-2017, 18.39 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG- Tegen de 31-jarige S. I. uit Hulst is vrijdag een celstraf van dertig maanden geëist. Ook zou een bedrag van ruim 220.000 euro aan zwart geld verbeurd moeten worden verklaard en liggen er twee claims van slachtoffers van in totaal 178.000 euro.


I. wordt onder andere verdacht van witwassen, oplichting, afdreiging. I. was in 2014 in Sas van Gent een bedrijf in autobanden begonnen, maakte kennis met zijn buurman en al snel vroeg hij hem om wat geld voor zijn zogenaamde dochter die aan leukemie leed.

Toen de buurman een nieuwe autoband nodig had kreeg hij een gepeperde rekening en toen de buurman daarover mopperde bleek hij regelmatig lekke banden te hebben. Mede als gevolg van de torenhoge rekeningen van I. en schuldbekentenissen moest de buurman uiteindelijk zijn woning verkopen.

Een jaar later deed de politie een inval in de woning van I. en vond, omwikkeld met tape, en verstopt in een klerenkast en onder het bed ruim 200.000 euro, voornamelijk in briefjes van vijfhonderd. Volgens de officier de van justitie 'gebruikelijke coupures voor veel zwart geld'. Volgens I. was dat geen zwart geld, maar was het de opbrengst van de verkoop van enkele huizen en diverse schenkingen. In zijn cultuur, zo zei hij, werd niet met bonnetjes of zo gewerkt.

De zaken gingen slecht en I. klopte bij een goede vriend aan voor geld. Geld voor melkpoeder, geld voor bekeuringen, geld voor een keyboard, geld voor een visum om door Albanië te mogen reizen en geld omdat er in zijn woning in Macedonië was ingebroken. Verder werd er voor zeker 12.000 naar Macedonië gestuurd.

Volgens I. waren dat slechts leningen geweest die hij zou terugbetalen op het moment dat hij weer kon beschikken over het in beslaggenomen geld. Ook zou I. die goede vriend gedreigd hebben vervelende dingen over hem aan zijn werkgever te vertellen als hij niet weer iets betaalde.

I.'s raadsman vond dat zijn cliënt moest worden vrijgesproken, omdat die nooit te opzet of de bedoeling had gehad om de boel op te lichten. Vrijwel alles wat I. ten laste was gelegd was verzonnen en bovendien hadden de 'slachtoffers' - zo er daadwerkelijk van oplichting sprake zou zijn geweest - beter moeten weten.

Mocht die 220.000 niet verbeurd worden verklaard maar teruggegeven aan I., dan krijgen de slachtoffers hun geld, beloofde I. De uitspraak is over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren