Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Strandwacht Cadzand redt vijf zwemmers uit stroming

Toegevoegd: 07-08-2006, 07.26 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
CADZAND - Strandwachten in Cadzand-Bad hebben vrijdag en zaterdag in totaal vijf mensen van de verdrinkingsdood gered. Ze waren allen verrast door een sterke stroming in combinatie met de noordenwind. Vrijdag ging het om een man met zijn zoon en zaterdagmiddag om drie meisjes die niet meer bij machte waren naar de kant te komen.


De zee ter hoogte van Het Zwin kan verraderlijk zijn voor ongeoefende zwemmers of voor mensen die niet op de hoogte zijn van de situatie ter plaatse. Er kan gezwommen worden tussen het strand en een zandbank. Het einde van die bank is gemarkeerd met boeien. Strand en zwemwater worden er doorkruist door een geul die landinwaarts richting Het Zwin voert. Normaal kost het geen enkele moeite naar het einde van het zwemwater te zwemmen of te lopen. Het water is niet diep. Maar vrijdag en zaterdag veranderde de situatie door de sterke stroming in combinatie met de harde wind.

Coördinator L. Verdonck van de strandwacht: „De man en de zoon vrijdag en de drie meisjes zaterdag raakten in paniek omdat ze niet meer in het water konden staan. Door de sterke stroming liep de geul vol met water. Met drie man hebben we ze naar de kant gehaald.“ Vanwege de sterke stroming was zaterdagmiddag de rode vlag gehesen. Er mocht niet meer worden gezwommen.

Kwaad
„Voor de geoefende zwemmer en voor mensen die weten wat de zee doet, is er niets aan de hand. Die geul is immers maar twintig meter breed. En als je je door de stroming laat meedrijven, kom je altijd weer aan land. Maar er zijn veel mensen die niet weten wat ze aan het doen zijn. Laatst hadden we nog een Duitser die kwaad werd toen wij hem bij de paalhoofden weghaalden. Daar staat een sterke stroming. Wij verpestten zijn vakantie, zei hij tegen ons. Nou, het is beter dat wij zijn vakantie verpesten dan dat hij dat zelf doet, als je begrijpt wat ik bedoel.“

Verdonck draait nu twaalf jaar mee in het strandwachtwereldje aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. „Gelukkig zijn we altijd op tijd geweest. Maar het is uiteraard altijd beter preventief te werk te gaan. Wat dat betreft is Het Zwin een beetje door de gemeente verwaarloosd. Vooral bij de paalhoofden horen waarschuwingsborden te staan, maar de gemeente plaatst die niet. De gemeente reageert niet op ons verzoek borden te plaatsen. Zo moeilijk is dat toch niet? Je kunt mensen niet vaak genoeg waarschuwen.“


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren