Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
99 files van totaal 352 km

Kwaliteit verlichting auto's is vaak bedenkelijk

Toegevoegd: 10-11-2006, 05.46 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
OOSTBURG - Veel automobilisten in Zeeuws-Vlaanderen rijden, meestal zonder het te weten, met kapotte koplampen of achterlichten. Met de donkere dagen voor de deur reden voor verkeersdeskundigen van Duurzaam Veilig en De Ruit extra aandacht te vragen voor de verlichting van alle weggebruikers.


De eerste keer is morgenavond vanaf 19.15 uur op de parkeerplaats bij Morres Wonen in Hulst. Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland bezoeken deze maand diverse parkeerplaatsen in de regio. Slechte verlichting kan gevaarlijke situaties opleveren. Uit cijfers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) blijkt dat in Zeeland 31 procent van alle ongevallen met dodelijke afloop ’s nachts gebeurt.

Volgens de initiatiefnemers van de verlichtingsactie is dat een hoog cijfer, want daarbij dient wel in aanmerking genomen te worden dat er tussen 22.00 en 4.00 uur ’s nachts veel minder verkeer op de weg zit. Automobilisten die met ondeugdelijke verlichting rijden, krijgen een kaart met een verwijzing naar een garage in de buurt. Met deze kaart kunnen ze de defecte lamp gratis laten repareren. De garages brengen mensen met een verwijskaart geen arbeidsloon in rekening, Duurzaam Veilig en De Ruit vergoeden de materiaalkosten.

Onderzoek van de ANWB toont aan dat het niet bij alle automodellen even eenvoudig is een lamp te verwisselen. De lampen zijn niet goed bereikbaar of er moeten veel onderdelen worden gedemonteerd om bij de lamp te komen. Een monteur van de garage geeft daarom gratis instructie bij het verwisselen van de lamp.

Naast automobilisten bewust maken van de noodzaak van goede verlichting, benadrukken de verkeersorganisaties het belang van de aanwezigheid van een setje reservelampjes in de auto. Behalve koplampen of achterlichten functioneren ook andere lampen (remlichten, kentekenverlichting, richtingaanwijzers en alarmlichten) vaak niet naar behoren.

De politie controleert de komende periode extra op verlichting. Defecte verlichting kan een boete van 75 euro opleveren. Ook fietsers kunnen een boete krijgen als het licht op hun vervoermiddel niet brandt in het donker. Wielrijders die wel goede verlichting voeren, maken kans op een beloning. Op drukke fietsroutes delen ’overvalteams’ kans-lichtkaarten uit, waarmee mensen prijzen kunnen winnen als een ballonvaart, een avondje karten en een zweefvliegtochtje.

De verlichtingscontroles zijn na Hulst nog op woensdag 15 november vanaf 18.30 uur op de parking van C1000 en Albert Heijn in Oostburg; op donderdag 16 november vanaf 18.30 uur op de parking van C1000 in Breskens; op vrijdag 17 november vanaf 19.15 uur in de parkeergarage bij het stadhuis in Terneuzen en op maandag 20 november vanaf 19.00 uur op de parking van de Gamma in Terneuzen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren