Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Terneuzen in beeld voor bouw oefencentrum Ricas

Toegevoegd: 14-11-2006, 10.01 uur
Door: BN/DeStem
TERNEUZEN - Enig gegniffel klonk eind januari in de aula van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen toen commissaris van de koningin Wim van Gelder pleitte voor het opzetten van een speciaal oefencentrum voor calamiteiten in tunnels.


Zo’n centrum hoort thuis in Zeeland, zei hij tijdens de inauguratie van twee lectoren. Het denken over veiligheid in en rond tunnels zal de komende tijd steeds meer kennis en ervaring opleveren, voorspelde hij. In een typische Calimero-reactie werd het idee door enkele aanwezigen afgedaan als luchtfietserij, te groot voor Zeeland. Nog geen jaar later is er van gegniffel niets meer te horen in een kleine kring van bestuurders, ambtenaren en ondernemers. De kans dat er daadwerkelijk zo’n oefencentrum komt in Zeeland, lijkt zelfs hoog tot zeer hoog. En dan gaat het niet alleen om een oefencentrum, maar om een combinatie met een kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van ondergrondse calamiteiten.

Als de plannen doorgaan, oefent over twee jaar het arrestatieteam van de Parijse politie in het aanhouden van verdachten op het metrostation Terneuzen-West, testen een tiental meters verderop Duitse wetenschappers en studenten van de Hogeschool Zeeland een nieuwe betonnen schil voor een treintunnel, leren Brusselse brandweerlieden hoe ze op moeten treden bij een brand in een parkeergarage, oefenen Zeeuwse ambulanciers hoe ze veilig in en uit de Westerscheldetunnel kunnen rijden en leren brandweer, politie en bestuurders van Arnhem samenwerken bij een calamiteit in een tunnelbuis van de Betuweroute.

En dat allemaal op een terrein van vijf tot tien hectare in de Koegorspolder of op de Axelse Vlakte. Het veiligheidsbedrijf Ricas wil samen met bouwconsortium Heijmans bij Terneuzen een groot oefen- en kenniscentrum voor brandweer, politie, geneeskundige diensten en onderzoekers van allerlei disciplines opzetten. Op Underground (werktitel) kunnen die diensten zowel afzonderlijk als samen oefenen en kunnen allerlei bedrijven en instellingen testen doen.

De nadruk bij dat oefenen ligt volgens Ricasdirecteur Erwin Reijnders uit Goes op het gezamenlijk optreden. Tijdens tal van oefeningen en daadwerkelijke calamiteiten blijkt keer op keer dat gezamenlijk optreden van de verschillende veiligheidsdiensten vaak moeizaam verloopt. Dat komt vooral omdat elke dienst zijn eigen manier van werken heeft en weinig oefent met andere hulpdiensten. Reijnders hoort bij zijn bezoeken aan symposia vaak van veiligheidsfunctionarissen dat ze ook veel te weinig oefenen in ondergrondse ruimtes. De brandweerkorpsen van Terneuzen en Borsele bijvoorbeeld mogen maar eens per jaar oefenen in de Westerscheldetunnel en gaan eens in de twee jaar een aantal dagen naar Zwitserland om daar te oefenen in een tunnel.

Lees verder: http://www.bndestem.nl/zeeland/article827467.ece


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren