Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Snellere inzet brandweer door videosysteem

Toegevoegd: 13-12-2006, 10.17 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
ELLEWOUTSDIJK - Videocontact tussen de brandweerauto’s en de Westerscheldetunnel en permanente videoherkenning van de voertuigen in de tunnel zijn enkele maatregelen die in Zeeland genomen moeten worden om de hulpverlening in de tunnel te versnellen en verbeteren.


Een directe alarmlijn tussen enerzijds de tunneloperator en anderzijds de hulpverleningsdiensten en betere mogelijkheden om in te breken op de autoradio zijn een paar andere mogelijkheden, zo blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport dat vanmiddag door commissaris van de koningin W. van Gelder aan minister J. Remkes (Binnenlandse Zaken) wordt aangeboden.

Aanrijtijden
De brandweer en de andere hulpdiensten zijn niet in staat de vastgestelde aanrijtijden bij een ongeval in de tunnel te halen. Ze doen er nu minimaal twintig minuten over. Een onderzoek levert op dat de brandweer een winst van vijf minuten kan boeken door een reeks van maatregelen.

Naast de bovengenoemde wordt ook gepleit voor verdubbeling van de rijstroken. Alleen die maatregel levert al een winst van twee minuten op. Een directe alarmlijn is goed voor anderhalve minuut. Het inbreken op de autoradio kan volgens het rapport een halve minuut winst opleveren.

Het sneller verkennen en inwinnen van informatie door de bevelvoerder van de brandweer door zijn auto te voorzien van een video-ontvanger levert tot slot nog eens een volle minuut op. Hij hoeft dan minder tijd te besteden aan het verkennen en kan sneller tot actie overgaan. Dat kan ook als hij via permanente videoherkenning kan zien welke voertuigen - al dan niet met gevaarlijke stoffen - zich nog in de tunnel bevinden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren