Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Brandweerzorg moet in de buurt blijven'

Toegevoegd: 03-01-2007, 13.04 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - De brandweerzorg moet in de buurt van de mensen blijven. Samenwerking van brandweerkorpsen dient daarom beperkt te blijven tot kleinere regio’s binnen Zeeland.

Deze waarschuwing uit commandant R. Maljaars van de stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/Middelburg aan het begin van het jaar waarin de Veiligheidsregio Zeeland gevormd gaat worden. „Schaalvergroting moet niet leiden tot langere lijnen en meer bureaucratie. Die Veiligheidsregio moet er wel komen, maar we moeten de juiste schaal zoeken.“

Walcheren is wat Maljaars betreft een goede omvang; Zeeland als één geheel vindt hij te groot. „Althans, voor preventie en bestrijding van branden. Alles wat te maken heeft met crisisbeheersing en rampenbestrijding kan wel voor heel Zeeland geregeld worden.“

De plannen voor de Veiligheidsregio Zeeland passen bij de visie die Maljaars heeft, zegt hij. „Maar ik leg nu de vinger op de zere plek. We moeten het zorgvuldig aanpakken en vooral niet te stoer gaan doen.“

De brandweer moet vooral niet de fout maken die de politie eerder heeft gemaakt, waarschuwt hij. „Daar is de schaalvergroting aanvankelijk te ver doorgeschoten. Daarom kreeg je op een gegeven moment de roep om meer blauw op straat. Wij moeten ervoor zorgen dat de brandpreventie dicht bij de gemeenten blijft. Anders gaan de gemeenten het straks zelf doen.“

Het voorkomen van branden is juist een van de belangrijke werkzaamheden van de brandweer. De druk om adviezen uit te brengen neemt toe, constateert Maljaars. Dat heeft te maken met strengere regelgeving en met grote en ingewikkelde nieuwbouwprojecten met veel technische installaties. Hij wjst op het woon-/winkelcomplex de Fonteyne en verzorgingshuis Ter Reede in Vlissingen.

Maljaars is wel blij met die technisch ingewikkelde bouwprojecten. „De installaties houden de brand klein. Ze zorgen er zo voor dat mensen beter kunnen vluchten en meer tijd hebben. Bovendien maken ze het mogelijk dat wij als brandweer gemakkelijker binnen kunnen komen als er brand is.“

Het korps van het stadsgewest heeft vorig jaar drie grote branden moeten blussen: in Nieuw- en Sint Joosland, Ritthem en Arnemuiden, en veertien zogenoemde middelbranden. In 2005 waren er meer grote en minder middelbranden. Maljaars verbindt hieraan geen conclusies. „Soms duurt het wat langer voordat je bij een brand bent, zeker als die in het buitengebied is.“

In totaal is de brandweer van Vlissingen en Middelburg 683 keer uitgerukt, drie procent minder dan in 2005 maar vijf procent meer dan in 2004 en 2003.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren