Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Brandweer waarschuwt voor vuur in bos- en duin

Toegevoegd: 11-04-2007, 15.27 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
DOMBURG - De brandweer is momenteel extra paraat in verband met het warme en droge weer. De afgelopen week moesten de verschillende korpsen van de gemeente Veere al vijfmaal uitrukken voor duinbrandjes. Telkens ging het om een paar vierkante meter, aldus brandweercommandant R. Baijens.

De oorzaak van die brandjes weet hij niet. Hij gaat er voorlopig wel vanuit dat het niet om brandstichting gaat maar dat bijvoorbeeld slordig weggegooide sigaretten die brandjes veroorzaakten.

Baijens benadrukt dat het Walcherse duin- en bosgebied momenteel erg droog is. Om die reden raadt hij aan zeer voorzichtig te zijn met open vuur.

De brandjes konden zich niet uitbreiden omdat de brandweer telkens vroeg werd gewaarschuwd en omdat het maar matig waaide. Ook krijgt de brandweer regelmatig assistentie van mensen die in de buurt zijn. Zo gingen afgelopen donderdag enkele mensen bij Koudekerke een beginnend duinbrandje te lijf met brandblussers. Die hulp is volgens Baijens zeer welkom maar hij adviseert wel om voorzichtig te zijn.

Brandblussers zijn volgens hem meestal niet de ideale middelen om een duinbrand te bestrijden. De Veerse brandweerwagens zijn allemaal voorzien van zogenaamde vuurzwepen om dat werk te doen. Dat zijn een soort zwabbers met aan het uiteinde een metalen waaiervorm. Dat is volgens hem een goed middel om duinbranden te bestrijden. Als het vuur uit is wordt de brandplek ook nog eens met water bespoten om eventuele smeulende resten te doven.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren