Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
48 files van totaal 166 km

Zeeuwse ambulances vaak te laat

Toegevoegd: 12-09-2007, 18.51 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - De Zeeuwse ambulances haalden vorig jaar in 10,8 procent van de spoedritten de maximale aanrijtijd niet van vijftien minuten van 112-melding tot patiënt.

Dat is net boven het landelijk geaccepteerde maximum van tien procent overschrijdingen. Dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) op vragen van de CDA-fractie. A. Koppejan en P. de Miliano uitten hun zorgen over de bereikbaarheid van spoedzorg voor Walchenaren en Schouwen-Duivelanders ingeval Ziekenhuis Zeeland de traumazorg en intensieve zorg zou concentreren in Goes.

Garanties dat de acute zorg in Zeeland 's zomers en 's winters voldoet aan de Wet Ambulancevoorzieningen kunnen GS noch de Regionale Ambulance Voorziening Zeeland geven, stelt het dagelijks bestuur. Moeilijk bereikbare plaatsen, verkeersopstoppingen en de beschikbaarheid van ambulances noemt het college als belastende factoren.

In opdracht van het dagelijks bestuur van Zeeland onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu of bij concentratie van spoedzorg de wettelijke norm nog gehaald wordt van 45 minuten, waarbinnen een patiënt na een noodmelding op een spoedeisende hulpafdeling moet zijn.

In de praktijk duurt dat vaak langer, doordat patiënten ter plekke gestabiliseerd worden voor het vervoer. Als ambulancestandplaatsen niet veranderen bij concentratie van de spoedzorg in Goes leidt dat wel tot meer verplaatsingen van ziekenwagens. Ambulances van de standplaats Stromenweg in Middelburg zullen langer wegblijven van hun post door ritten naar Goes, waardoor ambulances van elders vaker tijdelijk richting Walcheren moeten opschuiven om daar voldoende dekking te houden, verwacht het college.

De publieke onrust die is ontstaan rond de fuserende ziekenhuizen in Midden-en Noord-Zeeland richt zich niet zozeer op de fusie zelf als wel op de inrichting van de zorg op de locaties, concluderen GS. De noodzaak tot die fusie ziet het dagelijks bestuur nog steeds. Bij de scepsis van de CDA'ers over de nieuwe toestemmingsaanvraag bij marktbewaker NMa verwijzen GS naar het smeekschrift dat de NMa vorig jaar uit Zeeland kreeg. Het devies van het vorige college, 'Centraal wat moet, decentraal wat kan', geldt nog steeds.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren