Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 16 km

Politie test documentscanner bij controle

Toegevoegd: 06-10-2007, 17.20 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
GOES - Het eerste identiteitsbewijs verdween gisteravond tegen tien uur onder de documentenscanner. De politie is op twee invalswegen bij Goes, vlakbij de Deltaweg aan de westkant en in Kloetinge, net begonnen met een grote verkeerscontrole. 'Goes Uit' genaamd, om aan te geven dat de actie vooral op uitgaanspubliek is gericht.

De documentenscanner - een computer met zeer geavanceerde software - wordt voor het eerst ingezet en bewijst direct zijn nut. De ultraviolette reactie van het rijbewijs is niet goed. "Het kan er ook aan liggen dat ik het document harder moet aandrukken", probeert Y. Huissoon van de vreemdelingenpolitie de 'verdachte' rijbewijsbezitter gerust te stellen. Ze heeft gelijk. Ze drukt het rijbewijs iets steviger aan onder de scanner en alles is - gelukkig - oké.

Technisch rechercheur J. Marinissen volgt nieuwsgierig de verrichtingen van zijn collega Huissoon. "Weet je", prijst hij het apparaat, "dit is net zo'n grote vooruitgang voor ons als de vervanging van het blaaspijpje door de ademanalyseapparatuur bij alcoholcontroles." Huissoon pakt een loep en een uvlampje. "Vroeger moest ik het hier mee doen. Deze scanner leest het identiteitsbewijs, controleert op alle kenmerken en dat in een mum van tijd."

Vakkennis komt er nog wel bij kijken. Huissoon heeft een Tsjechisch paspoort meegenomen. De pasfoto zit los en toch keurt de scanner het paspoort goed. Huissoon: "Want alle kenmerken kloppen. Alleen de pasfoto deugt niet." De documentenscanner is met andere woorden een uitstekend hulpmiddel, maar niet feilloos.

Als de computer een vals document eruit heeft gepikt, blijft voor de bewijsvoering verder onderzoek door experts nodig. "Iemand is dan al wel verdachte", tekent Marinissen aan, "en kan worden aangehouden." Het nut van de scanner staat voor hem buiten kijf. "Want identiteitsfraude is de moeder van alle criminaliteit. Niet één crimineel geeft graag zijn identiteit prijs."

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren