Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 28 km

Veel arrestaties bij Europese drugsactie

Toegevoegd: 20-01-2008, 16.37 uur
Door: Politie Midden en West Brabant
TERNEUZEN - Opsporingsdiensten van Nederland, België en Luxemburg hebben vrijdag, zaterdag en zondag gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn onder andere 51 personen aangehouden en is circa 105 gram hasjiesj, 872 gram hennep, 120 gram paddo’s, 80 gram heroïne, 4 spacecakes, 15 joints en 5 wapens in beslag genomen. De actie werd uitgevoerd door ongeveer 500 opsporingsambtenaren uit de diverse landen.

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie startte vrijdagavond om 22.30 uur en duurde in Nederland tot zondagmorgen 01.00 uur. De controles concentreerden zich in de deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in bij de politie bekende drugspanden. In het totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Spoorwegen
De controle van de KLPD spoorwegpolitie richtte zich op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons waar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken, werden controles uitgevoerd. Er werd een speurhond ingezet, die is gespecialiseerd in de opsporing van verdovende middelen. In totaal werd door de KLPD Spoorwegpolitie 23 personen aangehouden die in het bezit van verdovende middelen waren. Van de 23 verdachten werden in 8 gevallen een dagvaarding uitgereikt. 4 personen bleken nog gesignaleerd te staan, terwijl aan 4 anderen nog een vonnis moest worden betekend. In de overige gevallen werd afstand gedaan van geringe gebruikershoeveelheden.

Op de A 16 werd door het Joint Hit Team Zuid-West, wat is gehuisvest in Roosendaal, een gezamenlijke actie met de Regionale Ondersteuningsgroep van de regio Rotterdam Rijnmond uitgevoerd, waarbij onder andere zogenaamde Automatic Number Plate Registration-apparatuur werd ingezet. Een aantal voertuigcontroles werd daarbij uitgevoerd. In totaal werden tussen vrijdagnacht en zondagochtend 5 personen aangehouden waarbij in totaal 50 gram hashish en 80 gram heroïne in beslag werd genomen. Alle verdachten werden in verzekering gesteld en door het Joint Hit Team zal een vervolgonderzoek worden ingesteld.

Tussen Maastricht en Luik werd er op de A-2 samengewerkt tussen het Joint Hit Team Zuid, wat is gehuisvest in Maastricht en het KLPD. Ook hier werd gebruik gemaakt van deze ANPR-apparatuur. Ook in de gemeente Roosendaal was de inzet succesvol. Enkele leden van het team Courage constateerden dat aan bezoekers van 2 illegale verkooppunten in de Hoogstraat in Roosendaal in totaal 122 gram hennep en 120 gram paddo’s was verkocht. Dit resulteerde in totaal in 6 aanhoudingen. Bij de aanhouding werd bovendien geconstateerd dat een van de verdachten in het bezit was van een wapen. Ook dat werd in beslag genomen. De verdachten werden in de loop van de avond na afhandeling in vrijheid gesteld.

Ook in Terneuzen werden in totaal 17 aanhoudingen verricht, waarbij in totaal ruim 268 gram hennep, 37 gram hashish, 15 joints, 4 spacecakes en 4 wapens in beslag werd genomen. Aan 7 verdachten werd een dagvaarding uitgereikt, terwijl aan 10 verdachten een schikking in de vorm van een geldboete werd aangeboden. Voorts werd aan 3 aangehouden verdachten een schikking aangeboden wegens het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs.

Lees verder op de Politiemwb.nl.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren