Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 163 km

Minister Peijs gaat werken aan verkeersveiligheid N59

Toegevoegd: 13-12-2005, 18.04 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

DEN HAAG - Minister Peijs (CDA, Verkeer en Waterstaat) heeft geld beschikbaar om de veiligheid van de N59 van knooppunt Hellegatsplein tot Zierikzee te verbeteren. Ook wil ze volgend jaar onderzoeken of de snelweg A58 op termijn ’gedotterd’ moet worden om verkeersstremmingen te voorkomen.

Peijs deed haar toezeggingen gisteren aan Tweede Kamerlid Mastwijk (CDA). Tijdens het Kamerdebat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) vroeg hij aandacht voor de N59, volgens hem een weg die ’schreeuwt’ om maatregelen voor de verkeersveiligheid. Hij suggereerde daarvoor geld vrij te maken uit het potje dat het Rijk heeft voor verbetering van de N-wegen.

Peijs zegde dat toe. Ze gaf aan dat relatief kleine aanpassingen om de verkeersveiligheid te vergroten direct uit dat potje kunnen worden betaald. In antwoord op een vraag van VVD-er Hofstra zei de minister dat ze volgend jaar komt met een analyse van alle N-wegen in Nederland. Ze zal daarin zijn suggestie betrekken dat alleen wegen met twee keer twee rijstroken voortaan nog rijkswegen moeten zijn en dat de wegen met enkele rijstroken moeten worden overgedaan aan de provincies.

Mastwijk vroeg ook aandacht voor de A58. „Denkend aan Zeeland zie ik horden toeristen naar strand en zee gaan.“ Hij wilde dat de minister de snelweg gaat dotteren voor die dreigt dicht te slibben. Anders zou volgens Mastwijk het aantal overnachtingen in Zeeland drastisch kunnen afnemen. Ook vreest hij dat het vrachtverkeer op termijn stil komt te staan. „Ik wil graag dat daar tijdig aandacht voor is om te voorkomen dat de A58 dichtslibt.“ Tegenover de PZC gaf Mastwijk onlangs aan daarbij spitsstroken niet uit te sluiten.

Ook op dit punt kwam Peijs haar partijgenoot tegemoet. Ze beloofde dat in het kader van het MIT 2007 de capaciteit van de A58 wordt verkend. In West- Brabant worden daarvoor door Rijkswaterstaat voorstellen voorbereid. Dat was Mastwijk nog niet genoeg. In zijn tweede termijn vroeg hij specifiek aandacht voor de situatie in Zeeland. „Het is u bekend dat vanuit West-Brabant de A58 verder Zeeland inloopt. Ik ga er vanuit dat u ook daar de problematiek bij de kop pakt.“


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren