Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 5 km

Campagne tegen dieren in hete auto's

Toegevoegd: 31-07-2008, 10.59 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Dierenbescherming is een campagne gestart om er voor te zorgen dat dierenbezitters hun huisdieren beter gaan beschermen tegen de hitte.
 
Volgens de Dierenbescherming moeten de politie en dierenambulances regelmatig uitrukken om oververhitte of uitgedroogde dieren uit hun benarde positie te bevrijden.


Dit jaar overleden al zeker vijf honden, waarvan drie de afgelopen dagen en één in Goes, doordat zij door hun eigenaar in een bloedhete auto waren achtergelaten. Voor de Dierenbescherming aanleiding om de campagne 'Is uw huisdier 'cool'?' te starten. Op het strand in Scheveningen is daar vandaag het startsein voor gegeven.

Volgens de Dierenbescherming komt het regelmatig voor dat dieren tijdens warme dagen niet kunnen beschikken over voldoende drinkwater en schaduw. Bekende voorbeelden zijn volgens de organisatie konijnenhokken in de tuin die in de volle zon staan en weidedieren zonder voldoende drinkwater, beschutting of vastgeketend waardoor schaduw onbereikbaar is.

Maar ook dieren in tuincentra, paarden in trailers en honden in auto's raken volgens de organisatie tijdens tropische temperaturen snel oververhit en lopen de kans te bezwijken. Vooral bij konijnen en honden is de overlijdenskans hier groot.

Dat eigenaren dit risico nog steeds onderschatten blijkt volgens de Dierenbescherming wel uit een woordenwisseling die afgelopen vrijdag in Goes ontstond tussen agenten, de medewerkster van de dierenambulance en een echtpaar dat hun hond in de auto had achtergelaten. Dit dier is nu een van de vijf slachtoffers.
 
De Dierenbescherming raadt diereneigenaren aan om te zorgen voor permanente beschikking over water en voldoende schaduw. Ook moet intensieve fysieke inspanning worden vermeden. Mocht men een dier zien dat dreigt te bezwijken aan de hitte, dan moet men de politie bellen (0900-8844), aldus de organisatie.
 
Zie ook:
- Honden bijna gestikt in dichte auto's (25-07-2008)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mosseltje (6-8-2008 om 13:09)
Wil er eigenlijk nog wat aan toevoegen dieren horen niet alleen in een auto, zeker niet in de zon. Net als mensen die leuk hun honden meenemen naar de stad. Doe maar niet. Is voor de hond toch niks aan dat getrap op hun poten enz. Nog maar te zwijgen over de rest.
Mosseltje (6-8-2008 om 13:06)
Ik snap het niet , ik heb me kids altijd meegenomen uit de auto WINTER of ZOMER .. slapend of jankend ,dat is toch ook je verantwoording als moeder en geloof me ik heb twee schatjes maar die konden er ook behoorlijk wat van en toch nam ik ze mee , moet er niet aan denken dat er wat gebeurd ....
Anne (6-8-2008 om 08:03)
@mams: henk heeft gelijk! je kan wel zeggen moeder weet wat ze doet, maar waarom sterven er dan nog kinderen in autos, een tijd terug lag er bij de mediamarkt ook een kind alleen in de auto, brandende zon, zo dom! Heb nog spijt dat ik geen politie gebeld heb
Diana (1-8-2008 om 23:03)
Vreselijk dat mensen een hond of een kind achterlaten in een hete auto, mams, als iemand zoiets doet heeft ie geen verantwoordelijkheidsgevoel, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, onlangs in Frankrijk een meisje in auto gestikt.
Mams (1-8-2008 om 20:11)
Henk: niet zo oordelen, je kent de situatie niet van moeder en kind, alles wordt zo overtrokken van dat verhaal...Het wordt groter gemaakt als dat het werkelijk was en de moeder weet wat ze doet....
Lex (31-7-2008 om 21:13)
Onwetendheid? Flauwekul! Iedereen met een beetje verstand weet dat je geen kind of hond moet achterlaten in een volledig afgesloten auto. Meer een kwestie van zwitserse gatenkaas in de hersenpan lijkt me. Waar zitten sommige mensen met hun verstand?
Cookie-instellingen beheren