Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 22 km

Grote schade na aanvaring op kanaal

Toegevoegd: 04-08-2008, 16.56 uur
Door: Roland de Jong
TERNEUZEN - Tijdens het afmeren van een duwcombinatie aan een steiger in het Kanaal van Gent naar Terneuzen is zondag zware schade ontstaan. Er ontstond voor honderdduizenden euro's schade.


Het duwstel, samengesteld uit een duwboot en vier geladen duwbakken was onderweg van Antwerpen naar Terneuzen en Gent. De twee voorste duwbakken waren geladen met staalrollen en de twee achterste met kunstmest.

Rond 12.00 uur verliet het duwstel de sluis van Terneuzen. De schipper zou de twee voorste bakken tijdelijk af te meren op de steiger bij de Goesekade zodat hij de twee andere bakken naar de Zevenaarhaven kon brengen. Bij het afmeren ging het echter mis.

De voorste bak aan stuurboord knalde vol op de meerpaal waardoor deze met steiger en al omklapte. De voorpiek van de duwbak raakte door de aanvaring lek en maakte water. De lekke duwbak werd ten anker gebracht en losgekoppeld. De 2.225 ton staal in de bak wordt vermoedelijk overgeladen waarna de schade beter bekeken en eventueel hersteld kan worden.

Stroming
De 59-jarige schipper uit Steenwijk verklaarde tegenover de waterpolitie dat zijn duwstel vermoedelijk door de stroming gepakt is en daardoor tegen de steiger is geduwd. Hij probeerde nog een aanvaring te voorkomen door de motoren vol achteruit te laten draaien, maar dat mocht niet baten.

Tegen de schipper en de eigenaar van het duwstel is door de politie proces-verbaal opgemaakt omdat de voorgeschreven bemanning niet aan boord was. De bemanning diende te bestaan uit twee schippers, een stuurman, twee matrozen en een matroos-motordrijver. In plaats van de drie matrozen waren er echter drie deksmannen aan boord waardoor het schip kwalitatief duidelijk onderbemand was, aldus de politie.

Door het ongeluk ontstond forse schade. De schade aan de steiger en meerpalen wordt geschat op circa 90.000 euro. De duwbak raakte door het ongeluk lek. De schade hieraan bedraagt volgens het KLPD ongeveer 285.000 euro.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arie (5-8-2008 om 14:02)
Personeel genoeg... alleen moeten ze meer loon betalen.
Gnek (5-8-2008 om 12:08)
Had die schipper meschien met wat minder winst moeten varen met twee bakken minder ,wie mag nu de schade betalen de verzekering???en jij en ik met de aankomende premieverhogingen door zulke ongelukken .
Een schipper (4-8-2008 om 20:38)
@gekn: je hebt wel makkelijk praten terwijl je er duidelijk niets vanaf weet. Het is tegenwoordig zeer moeilijk om goed gekwalificeerd personeel te krijgen. Je mag al blij zijn als je 1 of 2 gediplomeerde matrozen te pakken kan krijgen.
Martin (4-8-2008 om 20:07)
Gelukkig zijn er een hoop schippers en/of bedrijven, die hun zaakjes wel goed voor elkaar hebben. Maar ja dan moet je wel willen en idd is er behoorlijke krapte op de markt. Maar waar een wil is.....
Willem (4-8-2008 om 18:37)
Dan mot er ook personeel te krijgen zijn
BR (4-8-2008 om 18:20)
Gnek, je hebt duidelijk geen ervaring met de scheepvaart anders sprak je wel anders. Er komt iets meer bij kijken dan alleen de regeltjes die opgelegd worden van hogerhand en die bijna niet haalbaar zijn.
Cookie-instellingen beheren