Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
15 files van totaal 48 km

Brandweerteam voor Deltawateren

Toegevoegd: 25-09-2008, 09.26 uur
Door: P.Z.C.
MIDDELBURG - Eén van de twee gespecialiseerde brandweerteams voor hulpverlening op het water wordt naar alle waarschijnlijkheid in Zeeland gestationeerd.


Staatsecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat wilde beide nieuwe eenheden aanvankelijk onderbrengen in het havengebied van Rotterdam, met het oog op een snelle actieradius op de Noordzee.

Op aandringen van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en de provincie heeft Huizinga ingestemd met een spreiding, zo maakte commissaris van de koningin Karla Peijs gisteren bekend tijdens de vergadering van de VRZ.
 

Het optuigen van de speciale eenheid vergt een investering van ruim 1,4 miljoen euro. Het Rijk betaalt vier ton, het leeuwendeel moet komen uit de Europese subsidiepot. Wijst Brussel het ingediende projectvoorstel echter af, dan gaat dit zogeheten Maritieme Incidenten Response Groepenteam (MIRG) aan Zeeland voorbij, omdat er geen geld voor is. Dit tot verbazing van burgemeester Siebe Kramer van Kapelle. "Vinden we de aanwezigheid van zo'n speciaal team in Zeeland met z'n allen nu wel of niet belangrijk?"

Binnen het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heerst ontevredenheid over de (eigen) trage besluitvorming van een nieuw rampenplan voor de Westerschelde, inclusief de inzet van speciale hulpverleningsschepen.

Tot dusver is het nog altijd goed gegaan, maar gaat er nu iets mis, waarschuwen de burgemeesters van Borssele, Hulst, Kapelle, en Vlissingen, dan zullen de verwijten richting Zeeland niet mals zijn. Wim Dijkstra (Vlissingen): "Ik heb weinig zin straks voor een parlementaire enquêtecommissie te moeten uitleggen wat we niet hebben gedaan om het ontstaan van een ramp te voorkomen".

Peijs heeft bij de provincie Vlaanderen nogmaals aangedrongen op een substantiële bijdrage aan het zogeheten project Slagkracht. Daarnaast zullen wat haar betreft alle gemeenten binnen de VRZ moeten meebetalen aan de veiligheid op de Deltawateren.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
D'n sjos (28-9-2008 om 10:17)
Dit is echt weer zo'n plan wat voort komt uit een falend beleid. Nederland kent vele "particuliere" specialisten. Ook binnen de brandweer werken vele mensen die weten dat er meer komt kijken dan een team specialisten. Puur volksbedrog.
Ard (25-9-2008 om 21:48)
Wat een onzin zeg,we hebben in Nederland 3 grote bergingsbedrijven die wereldwijd binnen 24 uur ter plaatse kunnen zijn met een wereld aan materiaal en expertise,want bij scheepsbranden komt veel meer kijken dan blussen alleen ,een zaak van bergers, die kunnen dat veel beter dan de overheid
Jan (25-9-2008 om 18:24)
2 jaar terug reeds voorstel gedaan om de nieuwe boot van de VLB geschikt te maken als calamiteitenschip voor de Zeeland Seaports en de Westerschelde. Pompen zijn aanwezig, ruimte voor verschillende containers (schuim/ademlucht) is aan dek beschikbaar. Hoeft dus geen kapitalen te kosten.
Cookie-instellingen beheren