Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
48 files van totaal 164 km

In Zeeland meer voertuigen gestolen in 2008

Toegevoegd: 24-01-2009, 10.40 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In onze provincie zijn in het afgelopen jaar 220 voertuigen gestolen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) die gisteren bekend zijn gemaakt.


De afgelopen jaren was dat aantal flink lager. In 2007 ging het nog om 147 auto's. Een fikse stijging (49 procent) in 2008 dus ten op zichte van vorig jaar. Wanneer echter verder terug wordt gekeken in de statistieken van de organisatie blijkt dat Zeeland nu op het niveau zit van 2000. Toen werden 224 voertuigen gestolen.
 
Vijf jaar eerder waren dat er nog 251. Zeeland is overigens de politieregio waar het aantal diefstallen in 2008 het hardst is gegroeid. Landelijk is het aantal voertuigdiefstallen juist gestagneerd.

In Zeeland werd het afgelopen jaar wel ongeveer 60 procent van de gestolen voertuigen teruggevonden: 132 stuks. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar. Landelijk ligt dat percentage echter lager: ongeveer 50 procent. Het grootste deel van de auto's wordt overigens binnen een week teruggevonden. Gebeurt dat niet, dan is er nog hoop: in ruim 20 procent van de gevallen wordt de auto pas na een maand teruggevonden.

Bromfietsen
Het aantal brom- en snorfietsen dat in 2008 in Zeeland werd gestolen is ten op zichte van 2007 ook gestegen. Een toename van een kleine 10 procent: van 166 naar 182 stuks. Veertig procent werd teruggevonden. In 2008 werden in onze provincie 13 motorrijwielen gestolen; nog niet één procent van het landelijke totaal. Ook buitenlanders waren overigens de klos: zij werden in Zeeland in totaal 26 keer bestolen van hun voertuig.

In trek
Niet elk automerk is even in trek bij autodieven. Bij het aantal diefstallen voerden Volkwagen, Ford en Opel de top drie. Als echter wordt gekeken naar het aantal auto's dat er van een merk rondrijden ontstaat het zogeheten diefstalrisico. De top drie bestaat daarbij uit Saab, Fiat en Jaguar. De meeste Saabs en Fiats kwamen echter weer terug bij de eigenaar: ruim 77 procent. Wilt u een merk dat nooit gestolen wordt? Dan heeft u een dure optie en een goedkope optie. Zowel de Porsche als de Lada werden in 2008 immers 0 keer gestolen!

De leeftijd van de auto blijkt ook van belang bij de keuze of een auto wel of niet door dieven wordt meegenomen. Meer dan de helft van de voertuigen wordt gestolen als deze onder de 12 jaar oud zijn. Wel werden er in het afgelopen jaar ten op zichte van 2007 meer auto's gestolen die 16 jaar of ouder waren.
 
Diefstal van uw voer- of vaartuig voorkomen? Klik hier!


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tom (24-1-2009 om 13:25)
Bij de politie is dit zeker geen urgente zaak. Mijn auto is vorig jaar augustus van mijn oprit naast mijn huis gestolen. Politie nam nog niet eens de moeite om te komen kijken en verbaal op te maken. Nooit meer iets van vernomen niet van de auto, en ook niets van de politie.
Jacobse (24-1-2009 om 12:04)
Ik heb de indruk dat er tussen de seizoenswerkers uit het oostblok ook nogal wat rotte appels tussen zitten. Relatief gezien werken er hier heel veel, zeker in het dunbevolkte Zuid-Beveland en dan vooral in de fruitteelt en aanverwante bedrijven. Extra politiecontroles daar zou een goede zaak zijn
Cookie-instellingen beheren