Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
27 files van totaal 89 km

Actievoerders verbijsterd over onderzoek politie

Toegevoegd: 04-02-2009, 15.01 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Actievoerders tegen het afschieten van damherten in het Gadrabos in Haamstede zijn verbijsterd over het snelle einde van een onderzoek naar het optreden van een agent van de milieupolitie afgelopen vrijdag.


Een agent zou bedreigingen hebben geuit en een betrokkene hebben vastgepakt. Bovendien zou hij een hondje opzettelijk bijna hebben aangereden. Binnen 24 uur bepaalde de politie echter al dat de agent zijn werk “naar behoren” had gedaan.

Elise Geradts, één van de actievoerders, bevond zich vrijdag samen met vier anderen in het bewuste bos. Ze maakte ook opnamen van de ruzie met de agent.


Geradts maakt onderdeel uit van een groep mensen die bij het bos jagers observeert om zo overtredingen van jagers en anderen te kunnen waarnemen en vastleggen. Van confrontaties met jagers is haar niets bekend: “Wij hebben geen contact met de jagers. Wij zouden ze niet eens herkennen. Wel merken we dat jagers weer wegrijden als ze zien dat wij staan te posten.”

Geradts over de bewuste vrijdagmiddag: “Rond 17.00 uur kwam er een groene Ford station aangereden. De inzittende van de auto maakte foto's van ons en ook noteerde hij nummerborden. Hierop reageerde ik door mijn camera te pakken en de man te filmen. De agent reed op een gegeven moment vooruit, alsof wij weg wilde rijden van het parkeerterrein. Daarna reed hij echter ineens hard naar achteren. Daarbij reed hij bijna een hondje omver. Het scheelde maar een paar centimeter.”

De bijna-botsing was voor de groep aanleiding om met de man in discussie te gaan. “Tijdens de discussie werd duidelijk dat het ging om een politieagent. Hij identificeerde zich met een pasje maar we kregen echter niet de kans om te zien hoe de man heette. We konden nog net zien dat er politie op het pasje stond”, aldus de actievoerster.

Video
Als duidelijk wordt dat Geradts het voorval heeft gefilmd reageert de agent boos. Geradts: “Hij wees met zijn vinger naar mij en zei: 'Als dit in de media of op tv komt, dan pak ik je'. Hierop filmde ik het kenteken van zijn auto. Toen ik bij hem terug kwam vroeg ik of hij nog iets wilde zeggen. Hierop kwam hij op me af en pakte me vast. Op dat moment kwam er iemand tussenbeide en liet hij me los. Niet veel later stapte de agent in zijn auto en reed hij weg. Na vijf of tien minuten reed hij echter met een zeer hoge snelheid weer langs het bos.”

Geradts deed dinsdag aangifte van bedreiging door de agent. De actievoerders zijn het echter niet eens met de snelheid (en daarmee de nauwkeurigheid) waarmee het onderzoek naar het optreden van de agent in kwestie is afgerond. Dinsdagavond liet de politie, na het doornemen van verklaringen van betrokkenen, immers al weten dat de agent zijn werk naar behoren had uitgevoerd.

Dat het onderzoek van de politie naar het optreden van de agent in kwestie zo snel zou zijn afgerond wekt de verbazing van Rob Ossenwaarde. Hij is voorzitter van de Zeeuwse werkgroep van de Partij voor de Dieren. Ossenwaarde: “Als zij zeggen dat ze een onderzoek hebben gedaan dan is dat niet waar. Hebben zij onze filmbeelden ook gezien? Nee. Zijn alle mensen dan ook gehoord of praten ze alleen met de agent?”

Ossenwaarde krijgt steun van mede-actievoerders. Willem den Engelsman, eigenaar van het hondje dat bijna werd aangereden: “Wij zijn totaal verbijsterd. In een tijdsbestek van 24 uur kan nooit een volledig onderzoek worden gedaan. Dinsdagmorgen is in Middelburg aangifte gedaan, maar niet minder dan 24 uur later wordt reeds naar buiten gebracht dat het onderzoek is afgerond. Het filmmateriaal is bovendien niet eens bij het onderzoek betrokken.”

Den Engelsman zelf wil ook aangifte doen tegen de agent. Hij wil aangifte doen van het doen van een poging tot overrijden van zijn hond en het uitten van een verbale bedreiging door de agent. Hij wilde dit gisteren al doen op het bureau in Goes maar omdat de zaak moest worden behandeld door iemand van Interne Zaken kan dit pas vandaag gebeuren. Wel is een voorlopige verklaring opgenomen. Volgens Den Engelsman lijkt het onderzoek echter al beëindigd voordat het ooit echt begonnen is. Daar is hij woedend over: “Dit heeft alle schijn van een doofpotaffaire. Dit geeft ons een groot gevoel van frustratie, machteloosheid, onrecht en woede. Ondertussen heb ik de aangifte nog steeds niet officieel kunnen doen en ben ik bang dat ik hiervoor helemaal geen kans meer krijg. Het onderzoek lijkt immers al ten einde.”

Dreigementen
De aanleiding voor de aanwezigheid van de agent in het bos waren volgens de politie meldingen van dreigementen aan het adres van jagers. De actievoerders zeggen echter niets te herkennen in verhalen over bedreigde en mishandelde jagers. Jan Ramondt van de Fauna Beheer Eenheid (FBE) liet immers dinsdag aan de PZC weten dat meerdere jagers fysiek waren aangevallen. Ook zouden zij stelselmatig worden geïntimideerd. Daarvan is volgens Den Engelsman helemaal geen sprake. Hij bestempelt de uitspraken van de FBE als een “indianenverhaal”.

In het PZC-artikel geeft Ramondt aan dat de intimidaties en de vechtpartijen hebben geleid tot een stop van de jacht op damherten in het Haamstedense bos. Ook daar is echter niets van waar, aldus de actievoerders. Geradts: “Vandaag zijn al tot drie keer toe schoten gehoord van een zwaar kaliber. Die jagers schieten met precieze dus dat betekent dat er ook vandaag dus alweer zeker drie herten zijn gedood. De jacht is dus zeker niet ten einde.”
 
Zie ook:
- 'Milieuagent functioneerde goed' (03-02-2009)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jagen moet (10-2-2009 om 19:22)
Uhum Wat een slap zootje .Mensen lopen in de bossen jagen de damherten naar de weg en worden doodgereden . Sorry maar laat ze de populatie halveren , maar schiet ook de bokken want die gaan zwerven .Alles omheinen kan niet . Wij kijken ieder jaar naar de bronst van de herten dan pas zie je ze
Peter (5-2-2009 om 21:21)
Wat je dan ziet is dat alle vingers wijzen naar de gemeente dat het hun schuld is dat die herten over de wegen zwalken! P.S. ik snap die jagers ook niet, als je een wapen hebt laat je jezelf toch niet bereigen...
Peter (5-2-2009 om 21:20)
Zoals je wel kunt lezen ben ik een voorstander van het afschieten van deze damherten, deze actievoerders moeten zelf eens zo'n hert midden in de nacht vol op je auto krijgen, of 1 van je kinderen. Moet je dan eens kijken hoe flink ze zijn.
Peter (5-2-2009 om 21:19)
Meteen die subsidie kranen dichtdraaien, en dan eens zien of ze nog steeds door kunnen gaan met alle onnodige acties.
Peter (5-2-2009 om 21:18)
Deze actievoerders moeten zich schamen, er word een vergunning afgeven. Dit kunnen ze dan misschien niet leuk vinden "so be it". Wat er nu echter weer gebeurd zoals altijd misdragen deze lui zichzelf maar weer eens.
Hans (5-2-2009 om 20:36)
Ik woon in het centrum van haamstede en zag regelmatig damherten door de straat lopen. heb ook al enkele vastgelopen reeen moeten bevrijden uit tuintjes. te dicht bij het centrum en daardoor grotere schrikreactie met alle gevolgen van dien. is dat wat de PvdD graag wil?
Cookie-instellingen beheren